2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szombaton délelőtt sem voltak elegen az összevont házbizottsági ülésen: nem döntöttek a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről

2021. szeptember 04. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Kvórumhiány miatt hétfőre halasztották a szenátus és a képviselőház egyesített házbizottságának ülését, amelyen az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos parlamenti menetrendet kellett volna megszabnia a testületnek.


Először pénteken 23 óra hívták össze az egyesített házbizottságot, de létszámhiány miatt határozatképtelen volt a testület, így szombat délelőttre halasztották az ülést.

A legújabb döntés értelmében erre hétfőn 12 órától kerül sor.

"Nem volt kvórum ismét" - nyilatkozott Ludovic Orban, aki szerint az összevont házbizottság összesen 12 tagja jelent meg az online ülésen, miközben 14-re lett volna szükség ahhoz, hogy határozatképes legyen a testület.

Az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu szerint ismét a PNL-t és a PSD-t képviselő tagok hiányoztak az ülésről.

"Úgy tűnik, az USL nagy erőkkel visszatér. Marcel Ciolacu úr, nem arról volt szó, hogy alig várják, hogy elmozdítsák Florin Cîţut a kormány éléről?" - fogalmazott Facebook-bejegyzésében Moşteanu.
A Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! című bizalmatlansági indítványt péntek este nyújtotta be az AUR és az USR PLUS, 122 törvényhozó aláírásával.

A házszabályok szerint egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához a képviselők és szenátorok legalább egynegyedének támogató aláírására van szükség, aztán a dokumentumot a házbizottság elé terjesztik, és az alsóház elnökének még a beterjesztés napján tájékoztatnia kell róla a kormányt.

Az indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb 5 napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd 3 napon belül sort kell keríteni a vitára. Az együttes ülés időpontjáról és helyszínéről a képviselőház elnökének kell tájékoztatnia a kormányt, legalább 24 órával a kijelölt időpont előtt.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS