2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Továbbra sincsenek elegen a házbizottsági ülésen, ezért nem döntöttek a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről

2021. szeptember 06. 14:40, utolsó frissítés: 15:21

Továbbra sem döntöttek az USR-PLUS és AUR által pénteken benyújtott bizalmatlansági indítvány menetrendjéről, mert hétfő délben sem volt meg az ehhez szükséges kvórum a házbizottsági ülésen.


A parlamenti munkát irányító bizottság ülésen először a PNL azon indítványáról szavaztak, hogy kapjanak két hét haladékot a bizalmatlansági indítványon szereplő aláírások (előzmények erről itt és itt olvasható) hitelességének a megvizsgálására. A PNL kérést elutasították, 9-en szavaztak mellette, 7-en ellene, míg 2 bizottsági tag (Ludovic Orban – PNL és Ovidiu Ganț - a német kisebbség képviselője) tartózkodott, így nem volt meg az egyszerű többség. A szavazás előtt a PSD képviselői elhagyták az üléstermet. Ugyanakkor nem sikerült meghatározni a bizalmatlansági indítvány menetrendjét sem, mert ezek után a PNL törvényhozói is elhagyták az üléstermet.

A bizalmatlansági indítvány ütemtervét a parlament két házának állandó bürója állapítja meg, amelyet a két ház elnökei, Ludovic Orban (PNL) és Anca Dragu (USR-PLUS) hívhat össze. Korábban már kétszer is megpróbálták meghatározni a bizalmatlansági indítvány ütemtervét, a péntek estére, illetve a szombat délre összehívott házbizottsági ülésen sem volt meg a kvórum.

Anca Dragu szenátusi elnök szerint a liberálisok azon kérése, hogy a péntek este benyújtott bizalmatlansági indítványhoz csatolt aláírásokat ellenőrizzék, csak "cselfogás", és "abszolút erkölcstelen", hogy egy alkotmányos eljárás megakadályozására használják.

"Mindenféle cselfogást bevetnek, hogy egy alkotmányos eljárást megakadályozzanak. A törvényhozók alkotmányos joga benyújtani egy bizalmatlansági indítványt. Véleményem szerint abszolút erkölcstelen ilyen cselfogásokhoz folyamodni, hogy ezt az alkotmányos eljárást megakadályozd" - jelentette ki Dragu a két ház házbizottságának hétfői együttes ülése előtt. (g4media/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS