2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A hadsereg, a hírszerzés és a belügy volt tisztjei a nagyobb nyugdíjért felcsaptak „képzőművésznek”

2021. szeptember 11. 11:34, utolsó frissítés: 11:51

A belügyminisztérium (MAI), a védelmi minisztérium (MApN) és a hírszerzés (SRI) hét nyugdíjazott alkalmazottja azzal növelte meg 50 százalékkal a nyugdíját, hogy beiratkoztak a gyulafehérvári Képzőművészek Szövetségébe (UAP). A gyulafehérvári ügyészség azzal vádolja őket, hogy ezt törvénytelenül tették, és a múlt hónapban a kiadott „képzőművészi” igazolások kiadóit bíróság elé idézték, csalás vádjával – számolt be a Libertatea.


A 2006/8-as törvény alapján 50 százalékos nyugdíjemelést gyulafehérváron 69 személy kapott, azzal, hogy igazolták, a helyi képzőművészeti egyesület tagjai, s mint olyan, közintézményben tevékenykednek.

Az ügyészek meglátása szerint ez törvénytelen, ugyanis a helyi Képzőművészek Szövetségének (UAP) nincs közintézményi státusa, tehát a nyugdíj-kezelőket félrevezették. Az így okozott kár 2012-2016 között mintegy 685 014 lej.

Az ügyészség az ügyben vádat emelt Traian Mârza ellen, aki a művészek egyesületének helyi elnöke, és kiállította a vonatkozó igazolásokat.

A Libertatea megkeresésére Mârza elmondta, hogy a belügyminisztérium (MAI), a védelmi minisztérium (MApN) és a hírszerzés (SRI) hét nyugalmazott tisztje kreatív emberek, írók, akiknek sok publikációjuk van. Egyiküket a Romániai Írószövetség Nichita Stănescu díjjal is kitüntette.

Az ő álláspontja szerint minden törvényes keretek között történt, mert a művészeti egyesület közintézménynek minősül. Ami pedig a károkozást illeti – amelyet az ügyészség megállapított –, azt a nyugdíjkasszák visszavonták, így sikeresen vissza lett szerezve, nyilatkozta Mârza. (Libertatea)

Nyitókép: A gyulafehérvári UAP Facebook-oldala.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS