2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vége a felhőtlen vakációnak: a járvány negyedik hullámának árnyékában kezdődik a tanév

2021. szeptember 13. 09:15, utolsó frissítés: 09:15

Jelenléti oktatással, de a koronavírusos fertőzések napi esetszámának növekedése miatt egészségvédelmi szabályokkal indul hétfőn az új tanév a romániai tanintézmények nagy részében.


A 2021-2022-es iskolai év szeptember 13-tól kezdődően 34 hétig tart a mintegy 2,9 millió óvodás és diák számára.

Az első félév 14 hétig tart (2021. szeptember 13-ól december 22-ig), míg a második félév 20 hétig (2022. január 10-től június 10-ig).

Október 25-31. között az óvodások és az elemi osztályosok számára szünidő lesz.

A téli vakáció 2021. december 23-tól 2022. január 9-ig tart.

A második félévben a tavaszi vakáció április 15-ől május 1-ig tart.

Az Iskola másként országos program 2022. április 8-án kezdődik és 14-én ér véget.

Ez már a második tanév, amelyik a járvány árnyékában kezdődik Romániában.

Emiatt az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete szerint továbbra is kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés az iskolákban.

A jogszabály előírja fertőtlenítőszer elhelyezését valamennyi tanterem bejáratánál. Ha lehetséges, a tantermek ajtaját nyitva kell hagyni, a kilinccsel való érintkezés elkerülése érdekében.

A padokat az osztálytermekben úgy kell elhelyezni, hogy legalább egy méter távolság legyen a diákok között. Ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legtávolabb kell ültetni egymástól a tanulókat.

A diákok továbbra sem adhatnak át egymásnak személyes tárgyakat.

A diákoknak és a tanároknak beltérben folyamatosan maszkot kell viselniük. Egészségügyi maszk viselete ajánlott, de elfogadottak az orrot és a szájat védő, textilből készült maszkok is.

Javallott több bejáratot is biztosítani az iskolákban, elkerülendő a diákok torlódását.

A tanszemélyzeten és a tanulókon kívül más személyek csak rendkívüli esetekben, az intézmény vezetőségének engedélyével léphetnek be az iskolák területére.

Az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete értelmében az oktatás a következő forgatókönyvek szerint zajlik az új tanévben az óvodákban és az iskolákban: a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken jelenléti oktatással, a járványügyi szabályok betartásával; a 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken a karantén bevezetéséig jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban, a többi tanintézményben online oktatásra térnek át.

Az adott oktatási héten alkalmazott forgatókönyvet az előző pénteki napon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján állapítják meg.(agerpres)

Címlapfotó forrása: a János Zsigmond Unitárius Kollégium Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS