2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sárga besorolást kaphat Kolozsvár, szigorodnak a járványügyi szabályok

2021. szeptember 14. 15:13, utolsó frissítés: 15:31

Meghaladta a 2 ezreléket a fertőzési arány Kolozsváron, így az érvényes járványügyi szabályok értelmében a lakosságnak fel kell készülnie a szigorított előírásokra - tudósít a prefektusi hivatal által a sajtó számára kiküldött közleményben Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus.


A tájékoztató szerint a két ezrelékes fertőzési ráta fölött a kocsmák, kávézók, éttermek, klubok csak 70 százalékos kapacitással működhetnek, sporteseményeken a férőhelyeknek 50 százaléka foglalható el, koncerteket, fesztiválokat és kulturális eseményeket maximum 2500 néző részvételével lehet tartani.

Beltéri magánrendezvényeket (esküvők, keresztelők) legtöbb 300 meghívottal lehet tartani – amennyiben teszttel vagy oltási igazolvánnyal bizonyítják, hogy járványügyi szempontból nem jelentenek veszélyt másokra –, ha pedig nem mutatnak fel ilyen jellegű dokumentumokat, mindössze 150 meghívott vehet részt az eseményen.

Kolozsváron a korlátozások pénteken, szeptember 17-én léphetnek érvénybe, ugyanis a 2 ezrelékes küszöb meghaladása esetén a megyei katasztrófavédelmi hivatalnak 48 óra áll rendelkezésére a megfigyelésre. Ha 48 óra múlva, azaz csütörtökön sem csökken 2 ezrelék alá a fertőzöttségi ráta, összehívják a megyei vészhelyzeti bizottságot, és péntektől kezdődően a város sárga zónába kerül, mondta el kedden Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus.

Kolozs megyében 1,6 ezrelék a fertőzöttségi ráta, a 81 közigazgatási egység közül 15-ben haladta meg ez a mutató a 2 ezreléket. A legmagasabb - 6,58 ezrelékes - rátát Katona községben jegyezték. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS