2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövő héttől bevezetnék Romániában is a zöld igazolványt: vendéglőkben, mozikban szükség lesz rá

2021. szeptember 16. 07:47, utolsó frissítés: 07:59

A miniszterelnök és Raed Arafat belügyi államtitkár bekeményítenek, és a védettséget bizonyító zöld igazolvány bevezetését ígérik, melyről jövő héten döntenének.


A kormány nem akarja leállítani a gazdasági tevékenységeket, ezért bevezetné azt az intézkedést, hogy a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken csak uniós digitális COVID-igazolvány birtokában lehessen betérni kávézókba, vendéglőkbe, vagy részt venni esküvőkön és keresztelőkön. Erről egy újságírói kérdésre válaszolva beszélt a miniszterelnök a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján. Florin Cîţu kifejtette: a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken a gazdaság működtetéséhez szükség van a 'monitorozás valamilyen formájára'.

Kedden arról írtunk, hogy Nelu Tătaru volt egészségügyi miniszter javaslata nyomán a kormányfő fontolgatja, hogy kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást bizonyos, kiemelten fontos munkakörök dolgozói számára. Ezt követően azonban Florin Cîțu egy újabb javaslattal rukkolt elő:több uniós állam mintájára bevezetnék a védettséget bizonyító zöld igazolványt, és csak ezzel lehetne belépni vendéglőkbe, kávézókba, színházba, különböző rendezvényekre.

A zöld igazolványra csak azok jogosultak, akik

•beoltatták magukat,
•átestek a koronavírus-fertőzésen,
•vagy 48 órás negatív teszttel rendelkeznek.

Mint tudjuk, amennyiben a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék fölé ugrik egy bizonyos településen, az éttermek, kávézók belső tereit, a mozikat, a színházakat, és egyéb kulturális intézményeket be kellene zárni,
ezt viszont a kormány lehetőleg elkerülné, és alternatív megoldásokat keres a helyzetre, amely vészesen közeledik.

A javaslatot jóvá kell hagynia az országos vészhelyzeti bizottságnak is. Persze a zöld igazolvány nem mentesít a többi szabály alól, tehát a vendéglői alkalmazottaknak maszkot kell viselniük, és lesznek más feltételek is, amelyeket egyelőre nem ismertettek.
Kérdésre válaszolva Florin Cîţu elmondta, a kormány legkésőbb jövő héten dönt arról, hogy az uniós COVID-igazolvány birtoklásához köti-e vendéglők, kávézók látogatását, és az esküvőkön, keresztelőkön való részvételt. (agerpres/hírszerk.)

Illusztráció: Mat Napo, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS