2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Életjelt adott az alkotmánybíróság: ma megmondják, hogy mikor tárgyalják a kormány bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos panaszát

2021. szeptember 16. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Az alkotmánybíróság várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy mikor tárgyalja a kormánynak az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványával kapcsolatos alkotmányossági panaszát.


A Cîţu-kabinet a parlament ellen emelt panaszt arra hivatkozva, hogy a két párt szabálytalanul terjesztette be az indítványt. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a dokumentumhoz online beküldött vagy fénymásolt aláírásokat is mellékeltek, beterjesztéséről pedig a parlament nem küldött még aznap (ahogyan az alkotmány előírja) hivatalos tájékoztatást a kormánynak.

Alkotmányossági panaszában a kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül múlt csütötökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR-PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.

A két félnek, a kormánynak és a parlamentnek szerdáig kellett eljutatnia álláspontját az alkotmánybírósághoz a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS