2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szivárványcsaládokról és élettársi kapcsolatról kérdeztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a család kongresszusán

2021. szeptember 17. 18:54, utolsó frissítés: 21:34

Az RMDSZ-kongresszus munkálatai egy cselekvési terv elfogadásával zárultak.

A Szívügyünk a család! közpolitikai projekt szövege, amely a 2021-2024-es időszakra vonatkozó kormányzati feladatokat, legfontosabb társadalmi, gazdasági és szociális területeinek stratégiai irányait tartalmazza, ITT érhető el.

„Nehéz helyzetben a legalapvetőbb köteléket, közösségünk támpillérét kell erősíteni: a családot.(...) Ezt a munkát foglalja keretbe ez a dokumentum, amely a jelenlegi helyzetből fakadó bonyolult és újszerű kihívásokra keresi a válaszokat” – hangzott el a dokumentummal kapcsolatosan.

A cselekvési terv kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dokumentumban foglaltak nem újkeletű stratégiák, hanem olyan - már 2017-ben és 2019-ben megfogalmazott - tételek továbbgondolásai, amelyek így egységes stratégiává és az RMDSZ nemzetpolitikájának alappillérévé válhatnak. A családok támogatására azért is szükség van, mert rohamosan romlanak a demográfiai mutatók, ezért a gyerekvállalás támogatása segíthet ezen a helyzeten. Ha gyerekek születnek, ha erős lesz a család, akkor meg lehet tartani a szülőföldön az erdélyi magyar közösséget - mondta az RMDSZ elnöke.

A kongresszuson elhangzottak, illetve a dokumentumban foglaltak a hagyományos családmodellt erősítik, vetette fel a sajtótájékoztatón a Transindex riportere, és azt kérdezte az RMDSZ elnöktől, hogy mi történik azokkal az erdélyi magyarokkal, akik élettársi kapcsolatban élnek, vagy azokkal a nőkkel, akik nem vállalnának gyereket, egyedülállókkal, illetve szivárványcsaládban élni kívánókkal, akik ezt nem tehetik meg, mert Románia nem fogadta el az EU ilyen irányú javaslatait.

"Az erdélyi magyar közösség sokféle emberből áll, van aki úgy képzeli el, ahogy én, azaz hagyományosan... ez egy gyerekvédelmi-támogatási rendszer, akinek nincs gyereke az gyerektámogatást nem kap, ez az ő opciója, hogy van gyereke vagy nincs gyereke. Számunkra a család nem ideológiai kérdés, számunkra a család sokkal több. Számunkra a család nem demográfiai kérdések megoldására megfogalmazott közpolitika, hanem sokkal több. Számunkra a család egy nemzetpolitikai alapvetés. Pont. Ennyi. A többit azt hagyjuk, hogy kommentálják önök, osszák, szedjék szét. Pont. Ennyi" - nyilatkozta az RMDSZ elnöke a Transindex kérdésére válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy az élettársi kapcsolat legalizálását támogatná-e az RMDSZ, hisz Romániában még ez sincs elfogadva, Kelemen Hunor azt válaszolta, hogy ez egyelőre nincs napirenden, ha aktuálissá válik a kérdés, akkor majd kialakítják az álláspontjukat is. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS