2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat: a zöldigazolvány bevezetésével nem korlátoz és nem diszkriminál a kormány

2021. szeptember 18. 17:10, utolsó frissítés: 2021. szeptember 19. 19:26

Raed Arafat belügyi államtitkár szombaton kijelentette, hogy az uniós zöldigazolványt bizonyos tevékenységekhez való hozzáféréshez kötelezővé tevő kormányhatározat nem jelent korlátozást, és nem lehet diszkriminációról beszélni.


„Hangsúlyozom, hogy a határozat nem vezet be korlátozásokat (...) Ahelyett, hogy mindent teljesen lezárnánk 3 ezrelék fölött, 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi ráta esetére találtunk egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági tevékenységeket bizonyos egészségügyi ellenőrzés mellett folytatni lehessen” - szögezte le Arafat szombati a sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett, hogy az igazolvány alapján bárki részt vehet a különböző tevékenységeken, aki be van oltva, átesett a koronavírus fertőzésen, vagy pozitív teszteredményt tud felmutatni.

„Ez azt jelenti, hogy nem beszélhetünk diszkriminációról. (...) Mindenki részt vehet bármin, ha eme három kritérium egyikének eleget tesz” - nyomatékosította a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője.

Hozzátette, nagyon nehéz ellenőrizni az egészségügyi óvintézkedések betartását az esküvőkön, keresztelőkön vagy más magánjellegű eseményeken.

A kormány pénteken fogadta el azt a határozatot, amely révén az uniós zöldigazolvány felmutatásához köti a bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférést azokon a településeken, ahol a SARS-CoV-2 fertőzések aránya 3 és 6 ezrelék közötti.

A kormány közleménye szerint azokon a településeken/megyékben, ahol a koronavírussal történt megfertőződések aránya az utóbbi 14 napra átlagolva 3 ezrelék fölötti, és kisebb vagy egyenlő 6 ezreléknél, bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz csak a következő kategóriákba tartozó személyek férhetnek hozzá:

- azok, akiket beoltottak a SARS-CoV-2 vírus ellen, és eltelt legalább 10 nap az oltás teljes adagjának felvétele óta;

- akik 72 órásnál nem régebbi, negatív eredményű RT-PCR tesztet vagy 48 órásnál nem régebbi, negatív eredményű antigén gyorstesztet tudnak felmutatni;

- akik átestek a betegségen, és igazolni tudják, hogy a fertőzés kimutatása óta több mint 15 nap, de kevesebb mint 180 nap telt el.

A negatív teszt felmutatására vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik a 6 évesnél kisebb gyerekekre. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS