2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nagyszebeni Brukenthal szobornál tüntettek a román nacionalisták, Funar is ott volt

2021. szeptember 19. 10:09, utolsó frissítés: 10:45

Mint beszámoltunk róla, szeptember 11-én Samuel von Brukenthal báró három méteres bronzszobrát leplezték le Nagyszeben főterén, Klaus Johannis államfő részvételével, az erdélyi kormányzó születésének háromszázadik évfordulója alkalmából. Alkotója a marosvásárhelyi származású, Nagyváradon élő, Deák Árpád szobrászművész.


Szombaton mintegy 200 ember tüntető gyűlt össze a szobor körül, hogy annak felállítása és a politikusok ellen tiltakozzon. Jelen volt Kolozsvár hírhedt expolgármestere, Gheorghe Funar és Veta Biriș ismert román népdalénekes is. Utóbbi egyébként azt nyilatkozta, hogy "ő nem politizál, csak azért jött, hogy énekeljen".A résztvevők többek között "romángyilkos" feliratú táblákkal érkeztek a helyszínre, de ha már ott voltak, a kötelezővé tett zöldigazolvány ellen is felemelték a hangjukat. A tiltakozók azt kiabálták, hogy "le a a bűnözővel", és a szószólóik szerint le kellene mondanunk "az idegen urak/gazdák szobrairól". (turnulsfatului.ro/hírszerk.)

Az erdélyi román parasztságra a 18. században jelentős elnyomás nehezedett, ami életre hívta az 1784-es Horea-Cloșca parasztfelkelést. Samuel von Brukenthal, mint Erdély kormányzója kapja a feladatot a császárságtól, hogy tárgyaljon a lázadókkal, aki unokaöccsére Michael Brukenthalra, Hunyad megye kormányzójára, valamint Ghedeon Nichitici, ortodox püspökre bízza a feladatot. Michael Brukenthal a megbízatást továbbadta Ioan Piuariu-Molnarnak. A felkelést végül leverték, a vezetőket Gyulafelérváron kivégezték; a harcok közben 1500 lázadó vesztette életét. Brukenthal neve így szorosan kötődik a románság elnyomásához és a Horea-féle felkelés leveréséhez. (forrás: Wikipedia)Nyitókép: Turnul Sfatului/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS