2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis kiállt Cîțu mellett, és arra biztatta: folytassa a munkát

2021. szeptember 22. 15:27, utolsó frissítés: 16:15

Klaus Johannis államfő arra bíztatta Florin Cîțu miniszterelnököt, hogy folytassa munkáját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) pedig arra, hogy maradjon kormányon - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.


Az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán részt vevő román elnök az őt elkísérő újságírókkal folytatott beszélgetés során úgy vélekedett: a román kormányválság a PNL szombaton, illetve a kormányból kilépett USR-PLUS szövetség október elején esedékes tisztújító kongresszusa után meg fog oldódni anélkül, hogy Florin Citut megbuktatnák a parlamentben. Iohannis szerint Cîțu végigviheti mandátumát a 2024-es parlamenti választásokig.

Az államfő bejelentette: jelen lesz volt pártja, a PNL tisztújító kongresszusán, amelyen Florin Cîțu és a pártot négy éve vezető Ludovic Orban házelnök verseng a PNL elnöki tisztségéért. Megjegyezte: a PNL-ben mindig is voltak belső viták, de ezeket a belső választások rendre lezárták, akár úgy, hogy mindenki felsorakozott a győztes mögött, akár úgy, hogy az elégedetlenek átigazoltak egy másik pártba, ahogyan Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök tette.

Johannis cáfolta, hogy nem beszélne már Ludovic Orbannal, a PNL-elnök őt illető szemrehányásaira vonatkozó kérdést azonban azzal hárította el, hogy "ki érti már Ludovic reakcióit?".

Ludovic Orban egy televíziós interjúban úgy vélekedett: nemcsak párton belüli ellenlábasai, hanem Klaus Johannis döntése is volt az, hogy őt le kell váltani a PNL éléről. Egy másik alkalommal arról beszélt: nem érti, Johannis miért nem vet véget a kormányválságnak, amit szerinte "az érintettekkel folytatandó negyedórás négyszemközti beszélgetéssel" el tudna érni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS