2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kóros az orvoshiány: van olyan megye, ahol mindössze 3 intenzív terápiás orvos van

2021. szeptember 23. 18:24, utolsó frissítés: 18:40

Romániai Orvosok Kollégiuma által közzétett adatok szerint szeptember közepén összesen 1884 altató- és intenzív terápiás orvos van az országban. A legtöbben a fővárosban praktizálnak közülük, összesen 523-an. Utána következik Kolozs és Temes megye 165 és 147 orvossal. A legkevesebb olyan orvos, aki az intenzív terápiás osztályokon dolgozhatnak, Călăraşi megyében van, mindössze 3-an. Ilfov és Tulcea megyében sem sokkal jobb a helyzet, ott összesen 6 ilyen szakorvos van.


Dorel Săndesc, a Romániai Orvosok Kollégiumának elnökének nyilatkozata szerint az altató- és intenzív terápiás orvosok hiánya globális jelenség, de nálunk különösen aggasztó, 30 százalékos a hiányuk. A szakember elmondása szerint az intenzív osztályokon van szükség a legnagyobb arányban orvosi személyzetre, 2,3, maximum 4 ágy jut egyetlen orvosra. Állítása szerint a szakorvosok áthelyezése (kiküldetése) elengedhetetlen ebben az időszakban, de annak is van egy határa, mert mindenhol szükség van a szakemberekre most.

A jelentés szerint Kovászna megyében összesen 11, Hargita megyében 17, Bihar megyében 70, Maros megyében 86, Szilágy megyében 12, Szatmár megyében 18 intenzív terápiás orvos van.

Az intenzív terápiás orvosok száma azért is kulcskérdés, mert hiába lennének ágyak, ha nincs megfelelő mennyiségű orvos, aki azokat felügyelje. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS