2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Előrejelzések: októbertől sorra online oktatásra térnek át a városi iskolák

2021. szeptember 24. 16:29, utolsó frissítés: 16:31

A Babes-Bolyai Tudományegyetem kutatóinak előrejelzése szerint a járványgörbe jelenlegi emelkedése alapján Kolozsváron várhatóan szeptember 27-én meg fogja haladni a 6 ezreléket a fertőzöttségi arány, és október elsejére, azaz az egyetemi tanév kezdetekor már 8 ezrelék lesz - írja a Newsweek.


A 6 ezreléket meghaladó fertőzöttségi aránnyal rendelkező településeken az iskolai oktatás online zajlik.

Octavian Jurma kutató pedig az ország megyéire készített előrejelzést, ami az előzőnél kissé optimistább. Szerinte az első városi iskolák Szatmár megyében fognak bezárni szeptember végén, aztán következik Ilfov, Máramaros, Suceava, Temes megye és Bukarest (az előrejelzés szerint az október 11-21. periódusban). Október 18-25. között a Beszterce-Naszód megyei és teleormani városok iskolái következnek. A Kolozs megyei városi iskolák, valamint Arges, Giurgiu, Ialomița megye városi tanintézetei a kutató szerint csak az október 25-november 1. periódustól kezdve kell online oktatásra váltsanak. November első hetében a Konstanca, Galac, Szilágy és Vaslui megyeiek térnek át online oktatásra - áll az előrejelzésben.

A Newsweek arra is felhívja a figyelmet, hogy várhatóan rekordmagas lesz a koronavírus-fertőzött gyerekek száma. A járvány korábbi hullámai során a napi fertőzöttek közül maximum 500-600-an voltak gyerekek, ám a sokkal fertőzőbb delta variáns miatt a negyedik hullámban ezt a számot jóval meg fogjuk haladni.

A 2020-as tanévet egyébként sokkal kisebb napi esetszámmal kezdtük mint átlagosan, mind a fertőzött gyerekek számát tekintve; ugyanakkor tavaly is megfigyelhető volt az esetszámok robbanásszerű növekedése közvetlenül iskolakezdés után, ami csak novemberre kezdett csökkenni - írja a Newsweek.

Illusztráció: Steven Weirather képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS