2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt egy újabb történelmi párt - reagált Mihai Șora filozófus Cîțu megválasztására

2021. szeptember 25. 23:41, utolsó frissítés: 23:41

"Meghalt egy újabb történelmi párt" - így reagált a 105 éves Mihai Șora filozófus, miután Florin Cîțu miniszterelnököt szombaton megválasztották a PNL elnökévé. Második, ugyancsak ehez kapcsolódó posztjában meg annyit ír, "közeleg a tél".


Mihai Șora csütörtökön felhívást intézett a liberálisokhoz, hogy szavazzanak Ludovic Orbanra a PNL elnökségéért folyó harcban, mert ő "méltóbb, okosabb és kiegyensúlyozottabb", mint ellenfele, Florin Cîțu miniszterelnök, aki egy "őrült varjú a kerítésen".

Késő este a filozófus egy újabb szövegben reagált a PNL-választás eredményére.

"Szeretném, ha valami vidámat mondhatnék, de csak golflabdák jelennek meg a szemem előtt: amikor egy partitérről gurulnak (természetesen alkotmányellenesen), amikor veszélyesen repülnek felettünk és az életünkben" - írta. Ugyanakkor Charles de Gaulle szavait idézte 1940-ből ("Franciaország csatát vesztett, de Franciaország nem vesztette el a háborút!"), és azt írja, "a kegyelem évében, 2021-ben Romániát nem fenyegeti olyan veszély, mint akkor Franciaországot. Igaz, a történelem számtalan vonatát késte le, és sok csatát veszített el. De én például továbbra is remélem, hogy Románia nem térdelt le végleg a pártok közötti maffia, a hisztérikus gondolatrendőrök és zugszekusok előtt."Mihai Șora, a "Romániánál is idősebb filozófus" 1916 novemberében született az akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Temesjenőben, egy ortodox pap fiaként. Már fiatalon elkezdte érdekelni a filozófia, klasszikus nyelveket tanult, 1934-ben beiratkozott a Bukaresti Egyetemre filozófiát tanulni. Olyan jelentős személyek előadásait hallgatra, mint Nae Ionescu és Mircea Vulcănescu, majd három évig Mircea Eliade szemináriumait vezette (lásd részletes, a 2018-as kormányellenes tüntetések alkalmából készült portrénkat róla itt). (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS