2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Környezetvédelmi minisztérium: vulkánihamu-felhő vonul át vasárnaptól Románia felett

2021. szeptember 26. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Vasárnaptól keddig vonul át Románia fölött a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán felszálló hamufelhő - közölte a környezetvédelmi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint az eddigi mérések azt mutatják, hogy nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja.


Az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (ANM) az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatától beérkezett információk szerint az elmúlt napokban Európa déli és nyugati részén a kén-dioxid koncentrációja a teljes légoszlopban (a talajtól 10.000 méteres magasságig) magas értékeket mutatott. A becsült terjedési útvonal szerint a hamufelhő vasárnap megközelíti Románia nyugati részét, majd hétfőn továbbterjed - áll a környezetvédelmi minisztérium tájékoztatásában.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a www.calitateaer.ro oldalon a környezetvédelmi ügynökség levegőminőséget monitorozó mérőhálózata révén nyomon követhető többek között a levegő kén-dioxid-, szállópor- vagy NOx-koncentrációjának alakulása is. Az eddigi mérések alapján nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja - mutatnak rá. (agerpres)Fotó: Julia Volk/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS