2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kötelezővé tennék a védettségi igazolást az egészségügyben

2021. szeptember 28. 09:05, utolsó frissítés: 09:05

Csak azok az alkalmazottak dolgozhatnak a továbbiakban az állami és magán egészségügyi intézményekben, akik uniós COVID-igazolvánnyal bizonyítani tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, vagy van egy negatív teszteredményük - erről szóló törvénytervezetet bocsátott közvitára hétfőn az egészségügyi minisztérium.


A szaktárca tájékoztatása szerint az egészségügyi dolgozóktól kért COVID-igazolványnak tanúsítania kell, hogy birtokosa:

- megkapta a teljes oltást legalább 10 napja;

- kigyógyult a COVID-19-ből, és az első pozitív teszt eredményétől legalább 15 és legtöbb 180 nap telt el;

- rendelkezik egy negatív teszteredménnyel (a miniszteri rendeletben előírtaknak megfelelően elvégzett PCR- vagy antigén gyorsteszttel végzett tesztelést követően).

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint gyorsított eljárással akarják elfogadtatni a tervezetet. Az intézkedést az indokolja, hogy jelentősen megnőtt az új megbetegedések száma, és a jelenlegi járványhelyzetben kiemelt figyelmet kell fordítani a páciensek, valamint az egészségügyi dolgozók biztonságára.

A tervezet értelmében minden olyan egészségügyi alkalmazottnak, aki nem kapta meg a koronavírus elleni oltást, és nem esett át a koronavírusos megbetegedésen, saját költségén kell tesztelnie ahhoz, hogy dolgozhasson - magyarázza a javaslatot ismertető közleményében az RMDSZ.

Negatív teszt vagy a védettséget bizonyító igazolvány hiányában 30 napra felfüggesztik az egészségügyi dolgozó munkaszerződését. Ha 30 nap elteltével sem tartja be a szabályt, az állami egészségügyi intézményekben dolgozó alkalmazott munkaszerződése megszűnik, a magánintézmények esetében pedig a vezetőségnek jogában áll eldönteni, hogy meghosszabbítja a felfüggesztés időtartamát vagy megszünteti az alkalmazott munkaviszonyát. Az állami intézményeknél azért van szükség ilyen helyzetben az egészségügyi dolgozó munkaszerződésének megszüntetésére, hogy legyen lehetőség más személyeket alkalmazni a helyére a tevékenység folytonosságának biztosítása érdekében - részletezi a szaktárca.

Az intézkedések gyakorlatba ültetése az intézményvezetők felelőssége; a szabályok be nem tartása kihágásnak minősül és 50 ezertől 100 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető - írja elő a tervezet.(agerpres)

Fotó: Olga Guryanova/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS