2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîțu megy, de mi lesz utána? A holnapi bizalmatlansági vitára gyúrnak a liberálisok ellenfelei

2021. október 04. 15:47, utolsó frissítés: 18:30

Kedden szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról, mivel a számok jelenleg kormánybukásról árulkodnak, összefoglaltuk mi jöhet ezután.Az uralkodó narratíva szerint Florin Cîțu miniszterelnök kezdettől fogva az államfő biztatására és az ő támogatásával vette át a hatalmat a PNL-ben. Azóta pedig óriási népszerűségi veszteséget könyvelhet el, mennie kell, mondják a legtöbben. Az eddigi nyilatkozatok alapján pedig szinte biztos, hogy kedden megszavazza a parlament Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, így könnyen lehet: megbukik a Cîțu-kormány.

A szociáldemokraták szerint a jelenlegi kormány hatalmon maradása csak instabilitást hoz

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke szerint a bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitáján és a szavazáson az egyetlen bizonytalansági tényező a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) lesz.

A párt székhelyén tartott hétfői sajtótájékoztatón a politikus kifejtette, a PSD felkéri a Cîţu-kormány távozását támogató törvényhozókat, hogy szavazzák meg kedden a bizalmatlansági indítványt.

„Az elmúlt hetek megmutatták, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradása csak politikai, gazdasági és társadalmi instabilitást okoz. A holnapi nap egyetlen bizonytalansági tényezője az USR, amelyik nem volt hajlandó részt venni az indítvány felolvasásán, és kijelentései szerint visszatérne a kormánykoalícióba, ha a PNL lemond Cîţuról” - fogalmazott Sorin Grindeanu.

A politikus szerint az USR tehát „nem azért akarja megbuktatni a Cîţu-kormányt, mert rosszul vezette az országot, hanem azért, mert összeveszett Cîţuval; röviden: politikai büszkeségből”.

A romániaiaknak felelősségteljes kormányra van szükségük, amelyik határozott megoldásokat nyújt az ország sürgető gondjaira a tél küszöbén, a Covid-járvány negyedik hullámának körülményei között, érvelt a PSD első alelnöke.

Az USR megbuktatná Cîțut, és visszatérne a koalícióba

Anca Dragu szenátusi elnök bejelentette hétfőn, hogy pártja, az USR valamennyi törvényhozója részt vesz a keddi plénumon és meg fogja szavazni a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt. Kérdésre válaszolva azt mondta: a bizalmatlansági indítvány „valószínűleg” sikeres lesz, és a kormány megbukik. Ezt követően Klaus Johannis államfő konzultálni fog a parlamenti pártokkal a kormányalakításról - tette hozzá. Az USR-s politikus arról is említést tett, hogy jómaga nem tartja célravezetőnek egy szakértői kormány megalakítását. Szerint az eredeti kormánykoalíciónak kell helyreállnia, de Florin Cîţu helyett más kormányfőt kell kinevezni.

A felsőház elnöke hozzátette, arról még nem döntött a párt, hogy kollégái nyilvánosan szavaznak-e, azaz felmutatják az opciójukat jelző golyókat a titkos urnás szavazáson. UPDATE: Ionuţ Moşteanu, a párt képviselőházi frakcióvezetője azóta azonban azt nyilatkozta az AGERPRES-nek, hogy az USR törvényhozói látható módon fogják megszavazni a bizalmatlansági indítványt.

„Holnap Florin Cîţu megbukik, ez az utolsó napja a Victoria-palotában” - fogalmazott az USR frakcióvezetője. Ugyanakkor azt is elmondta, kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a PSD valóban kívánatosnak tartja jelenleg a kormányváltást.

Az USR újonnan megválasztott országos elnöksége hétfő este ül össze első ízben. Azt máris leszögezték, hogy kedden 12 órakor a párt minden törvényhozója jelen lesz a bizalmatlansági indítványról döntő szavazáson, és láthatóan fogják megszavazni azt.

Ionuţ Moşteanu szerint felelőtlenség lenne kisebbségi kormányra bízni az országot, és ha a PNL Cîţutól eltérő személyt javasol a kabinet élére, az USR hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a liberálisokkal. Egy Florin Cîţu vezette kormányt azonban nem fognak megszavazni az USR törvényhozói, ez pedig az előre hozott választások felé sodorhatja az országot, ami most „nem lenne a legjobb megoldás Románia számára” - vélekedett.

Sajtóértesülések szerint Johannis kisebbségi kormányzásra biztatja a PNL-t

Az államfő több liberális vezetővel, köztük Florin Cîțu jelenlegi miniszterelnökkel folytatott bizlamas megbeszéléseket- írta meg a román sajtó, politikai forrásokra hivatkozva.

A találkozók során az államfő pontosította, hogy a jelenlegi kontextusban a kormányzó szövetség újjáépítése az USR-vel "lehetetlen küldetés", és arra az álláspontra helyezkedett, hogy fel kell készülni egy kisebbségi kormányzásra, Florin Cîțuval vagy nélküle. Klaus Johannis szerint ez úgy volna megoldható, hogy a fontos projektekről és törvényhozó döntésekről pontról pontra tárgyalnak. Az államfő a jelenlévőknek kifejtette, hogy jelenleg a kisebbségi kormány az egyetlen megoldás arra, hogy a liberálisokat ne érje további szabotázs az USR részéről.

Az ülésen jelen lévő források a sajtó számára kifejtették, hogy Johannis meggyőződése az, hogy az USR-vel koalícióban nem lehet stabilitást biztosítani, mivel semmi garancia nincs arra, hogy hat hónap múlva nem robban ki újabb botrány. Még ha Florin Cîțut vissza is léptetik, és kineveznek egy másik liberális miniszterelnököt, lehetséges, hogy az USR néhány hónap múlva új politikai válságot robbant ki, állította Johannis.

Minden lehetséges forgatókönyvet elképzelhetőnek tart Florin Cîţu, azt viszont ő is kizárja, hogy a liberálisok együtt fognak kormányozni a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel

Florin Cîţu elmondta, a PNL megvárja, hogy kiderüljön, mi a szándéka Szociáldemokrata Pártnak (PSD), a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) és az USR-nek, és ehhez igazítja a lépéseit. Azt azonban kizárta, hogy a liberálisok a továbbiakban együtt kormányozzanak az USR-vel, ha az utóbbi párt megszavazza az indítványt.

'Remélem, hogy a PSD-nek, az AUR-nak és az USR-nek van egy terve is, nem csupán az a szándékuk, hogy megbuktassák a kormányt és káoszba taszítsák az országot' - jegyezte meg, hozzátéve: arra számít, hogy a PSD javasol majd egy kormányfőjelöltet, akit a másik két párt támogatni fog.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kabinet bukása esetén újra miniszterelnöknek jelöljék, Florin Cîţu emlékeztetett, hogy az államfő hatásköre eldönteni, kit bíz meg kormányalakítással.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva azt sem zárta ki, hogy a PNL csak a második körben javasolja majd őt miniszterelnöknek. Hangsúlyozta, hogy a liberálisok bármikor elő tudnak húzni a tarsolyukból egy kormányfőjelöltet, de a gyakorlat az, hogy ez a tisztség a pártelnököt illeti meg. Erről majd a PNL vezetősége dönt - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: nem izgul a bizalmatlansági indítvány miatt. Szerinte izgulnia a „felelőtlenek koalíciójának” kellene, akiket a felelősség terhel majd amiatt, hogy egy olyan időszakban hagyják kormány nélkül Romániát, amikor az országnak fontos döntésekre van szüksége.

Orban szerint „a legnagyobb arcátlanság” lenne újból Florin Cîţut javasolni miniszterelnöki tisztségre, ha megbukik a kormány

Ludovic Orban képviselőházi elnök úgy nyilatkozott hétfőn, nem tartja valószínűnek, hogy a Cîţu-kormány bukása esetén ismét Florin Cîţut kérjék fel kormányalakításra, mert ez „a legnagyobb arcátlanság” lenne. Mint kifejtette, a PNL statútuma értelmében a kormányfőjelöltet a párt országos vezetőtestülete nevesíti, és az államelnöknek ezt a személyt kell felkérnie kormányalakításra.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ő maga megszavazna-e egy újabb Cîţu-kormányt, Orban azt felelte, nem tartja reálisnak ezt a hipotézist, mert a jelenlegi miniszterelnök nem szerezné meg a többség támogatását. „Ha a párt vezetősége megpróbál lepaktálni a PSD-vel, én teljesen elhatárolódom ettől, és nem fogok részt venni a PSD-vel való egyezkedésben” - jelentette ki.

Ugyanakkor arra figyelmeztette pártbéli kollégáit, hogy először vannak olyan parlamenti politikai feltételek, amelyek előre hozott választásokhoz vezethetnek. A PNL-nek drasztikusan csökkent a népszerűsége, a bizalmatlansági indítványt támogató pártoknak viszont nőtt, így könnyen megtörténhet, hogy előre hozott választásokat szeretnének. Ezért ha olyan kormányfőjelöltet nevesítenek, akit a parlament leszavaz, könnyen elmélyülhet a politikai válság és előre hozott választásokat kell majd kiírni - mondta a PNL volt elnöke.

Ludovic Orban egyébként nem hinné, hogy liberális párti törvényhozók megszavazzák a bizalmatlansági indítványt. Szerinte ha a Cîţu-kormány megbukik, annak nem az lesz az oka, hogy az Orban-párti liberális törvényhozók vagy jómaga megszavazza az indítványt, hanem az, hogy a miniszterelnök elhamarkodott, önkényes döntéseket hozott, a párttásaival való konzultáció nélkül.

A parlamenti képviselő beszámolója szerint a PNL végrehajtó bizottsága szankciókat helyezett kilátásba a bizalmatlansági indítványt megszavazó liberálisfrakció-tagokkal szemben. „Fölösleges volt ez a fenyegetőzés véleményem szerint” - tette hozzá Orban.

A parlament kedden szavaz a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványáról, a kormány megbuktatásához pedig 234 szavazatra van szükség. A PSD-nek 157, az AUR-nak 43, az USR PLUS-nak 80 képviselője és szenátora van, ez összesen 280 szavazatot jelent. A kormány menesztését megszavazók tábora gyarapodhat a PNL-nek azzal a 30 törvényhozójával, akik Ludovic Orban mögé sorakoztak fel a liberálisok tisztújító kongresszusán. Éppen emiatt a liberálisok végrehajtó bizottsága azt a döntést hozta, hogy kizárják soraikból azokat a párttagokat, akik megszavazzák az indítványt. Minden jel arra mutat tehát, hogy holnap menni fog a Cîțu-kormány, azonban azt még nem lehet tisztán látni, mi következik azután. (Agerpres/G4Media/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS