2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

300 ezer gyerek végez feketemunkát

2004. október 22. 17:05, utolsó frissítés: 2004. október 25. 11:50

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a romániai 5 millió gyerekből jelenleg 900 ezren végeztetnek valamilyen gazdasági tevékenységet. Kétharmaduk a falusi környezetben végez rendszeresen mezőgazdasági munkát, a fennmaradó 300 ezret feketemunkára fogják, vagy illegális tevékenységekben kizsákmányolják.

Ezt a jelenséget kívánja megfékezni a szaktárca azzal a törvénytervezettel, amelynek értelmében a 18 év alattiak dolgoztatását bírsággal, vagy éppen börtönnel büntetnék. A munkatörvénykönyv jelenleg nem tesz megkülönböztetést a felnőttek és kiskorúak feketemunkája között.

A feketemunkára fogott fiatalok többsége a mezőgazdaságban, a szállításban, és építőiparban dolgozik. Nagyon gyakran maguk a szülők kényszerítik őket dolgozni. A minisztérium szakértőinek véleménye szerint olyan mentalitásbeli problémáról van szó, amit a család szintjén kell megoldani, ezért nem elég csak a jogi szabályzás.

A becslések szerint Romániában 60-70 ezer gyerek nagyon súlyos visszaélések áldozata: lopni vagy koldulni kényszerítik őket, az embercsempészek vagy a kábítószer-kereskedők áldozatai, vagy éppen szexuálisan zsákmányolják ki őket. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS