2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîmpeanu tisztázta, hogy milyen körülmények esetén dönthetnek úgy az iskolák, hogy online oktatásra térnek át

2021. október 11. 18:55, utolsó frissítés: 18:55

A közismert helyzetektől eltérő esetekben is dönthetnek az iskolák az online oktatásra való áttérésről - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.


Sorin Cîmpeanu
emlékeztetett arra, hogy a tanügyi és az egészségügyi tárca közös rendelete két általános szabályt ír elő a jelenléti oktatás felfüggesztésére. Az első szerint online oktatásra tér át az az iskolai osztály, amelynek valamelyik tanulóját megfertőzte a koronavírus. A második szabály szerint az egész iskolát bezárják, ha a tanintézet osztályainak legkevesebb felében vannak fertőzéses esetek.

A tanügyminiszter tájékoztatása szerint a jogszabály lehetőséget ad az iskoláknak arra, hogy a fentiektől eltérő helyzetekben is az online oktatásra való áttérésről döntsenek. Magyarázata szerint megtehetik ezt a lépést akkor is, ha az adott településen igen magas a fertőzöttségi ráta, vagy a tanintézetben sok a fertőzött pedagógus. 'Maguk az iskolák ismerik a legjobban a saját helyzetüket' - jegyezte meg.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a jelenléti oktatás felfüggesztésére a tanfelügyelőségtől kell engedélyt kérniük az iskoláknak. 'Felvettem a kapcsolatot a tanfelügyelőségekkel, és számuktól függetlenül valamennyi kérést jóvá fogják hagyni' - szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette, határozottan elítéli azt a 'kis számú' iskolaigazgatót, aki nem érti meg, hogy övé a döntés felelőssége, és arra vár, hogy a minisztérium valamennyi helyzetre érvényes, központosított szabályokat hozzon. 'Központosított döntéseket márpedig nem hozhatunk, mert az ország 17.632 iskolájában eltérő helyzetek alakulnak ki' - jelentette ki Cîmpeanu.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS