2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Útmutatót dolgozott ki a CNCAV a legyengült immunrendszerű személyek beoltására

2021. október 12. 07:31, utolsó frissítés: 07:31

A 12 éven felüli, csökkent immunválaszra képes személyeknek a második adag beadása után legkevesebb 28 nappal és legtöbb 4 hónappal beadható a koronavírus elleni oltás harmadik dózisa - közölte hétfőn az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).


A testület hétfőn útmutatót dolgozott ki a Covid-19-elleni oltás harmadik adagjának, illetve az emlékeztető dózisának a beadásáról.

Közleményében a CNCAV emlékeztetett arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint teljeskörűen beoltott személynek az tekinthető, aki megkapta a két mRNS-alapú vakcina, a Comirnaty vagy a Spikevax mind a két dózisát.

Az EMA ugyanakkor engedélyezte a Comirnaty és Spikevax harmadik adagjának beadását a súlyosan immunkompromittált, 12 éven felüli személyeknek a második dózis után legkevesebb 28 nappal, illetve az emlékeztető adag beadását a 18 éven felülieknek a második dózis után legkevesebb 6 hónappal.

A CNCAV közölte, hogy a legyengült immunrendszerű személyeknek csak szakorvos vagy a háziorvos ajánlása alapján adható be az oltás harmadik adagja.

Az az immunkompromittált beteg tekinthető teljeskörűen beoltottnak, aki három adagot kapott az mRNS-alapú vakcinák valamelyikéből. A Comarnity második adagját az első után 21 nappal, a harmadikat a második után legkevesebb 28 nappal kell beadni. A Spikevax második dózisát az első után 21 nappal, a harmadikat a második után legkevesebb 28 nappal kell beadni - tájékoztatott a CNCAV.(agerpres)

Nyitókép: Mufid Majnun, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS