2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sajtóértesülés: 3 óránként fognak járőrözni a tűzoltók az intenzív osztályokon

2021. október 12. 12:54, utolsó frissítés: 12:55

Már egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sincs, szerte az országban, alig szabadul föl egy, mert jön a következő súlyos állapotban lévő beteg. A telítődés miatt meg nincs idő arra, hogy alapos műszaki ellenőrzés alá vessék azokat az osztályokat, amelyek esetleg tűzveszélyesek lehetnek. Így jutottak a hatóságok arra a megoldásra, hogy három óránként tűzoltók fognak járőrözni az intenzív terápiás ágyak között, ugyanis az amúgy is leterhelt hálózatokhoz újabb gépeket csatlakoztattak, mivel növelni kellett az intenzívterápiás ágyak számát.


A Digi24 sajtóértesülésre hivatkozva írta meg, hogy az egészségügyi intézmények kényszermegoldásként a katasztrófavédelmi hatósággal, az ISU-val közösen találták ki ezt az "eredeti" ötletet.

A legutóbbi konstancai kórháztűz után a temesvári járványkórház menedzsere jelezte elsőként, hogy jó volna, ha folyamatosan ott volna egy tűzoltóautó a kórház udvarán, 24 órás felügyeletet biztosítva. Nem lehet tudni, hogy ő adta -e az ötletet a katasztrófavédelmi hatóságoknak, de tény, hogy most már eldöntetett, tűzoltók fognak rendszeresen körülnézni a súlyos betegek ágyai körül.

Egyébként az ellátás a legtöbb covidos intenzív osztályon már most is erősen kompromisszumos. A reggel vizitelni induló szakorvos délutánra végez a rábízott betegek gépeinek beállításával, gyógyszerelésük elrendelésével – ha hirtelen esemény nem szakítja meg a folyamatot. Szó sem lehet tehát arról, hogy a szakszemélyzet folyamatosan felügyelje az egyre nagyobb számú beteget. Az intenzív terápiás eszközpark: perfúzorok, infúziós pumpák, monitorizálási eszközök,lélegezetőt gép, azaz minden ami egy teljes felszereléssel ellátott intenzív terápiás ágyhoz szükséges, mintegy 12 konnektorral csatlakozik az elektromos hálózathoz.

A felderítési és ellenőrzési tevékenységeket naponta, 9:00 és 21:00 óra között az intervenciós alegységek operatív személyzete végzi, és ezen a programon kívül a SMURD személyzet is bekapcsolódik rendszeresen a vizsgálatba. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságokat az intézményvezetők tudomására hozzák annak érdekében, hogy azokat mielőbb orvosolják.

Az első kórháztűzhöz szinte egy évvel ezelőtt, 2020. november 14 -én, este hét óra körül riasztották a tűzoltókat. A Piatra Neamţ-i sürgősségi kórház intenzív osztálya porrá égett, ugyanis dupla megterhelésnek vetették alá, és improvizált, ellenőrizetlen átépítéssel és átrendezéssel igyekeztek helyet biztosítani a súlyos állapotban lévő betegeknek.

A tűzben 10 ember halt meg, és Cătălin Denciu aneszteziológus, aki belépett az egyik lángoló kórterembe, hogy megmentse a betegeket, súlyos égési sérüléseket szenvedett. Hat másik beteget a szomszédos osztályról a leţcani -i mobilkórházba szállítottak, közülük csak egy maradt életben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS