2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Figyelem: változott a KRESZ: így szabályos ezentúl biciklist vagy rollerest előzni!

2021. október 13. 08:50, utolsó frissítés: 13:57

A biciklisek és rolleresek javára változott a KRESZ: azoknak a sofőröknek, akik kevesebb mint 50 km/h sebességgel mennek, úgy kell megelőzniük a kétkeréken közlekedőket, hogy az autó bal oldalának kerekei átmenjenek a sávelválasztó csíkon, ha valaki ennél nagyobb sebeséggel előz, akkor az autónak a fele kell átmenjen a vonalon.


Ha egy sofőr nem tartja be a fentieket, akkor az büntetéssel járhat. A szabálymódosítás tulajdonképpen kivonja az eddigi ajánlást, amely másfél méteres távolságot javasolt előzésnél, de a szabálytalan biciklis vagy rollereselőzés nem volt büntethető.

Fontos módosítás az is, hogy folytonos vonal esetében nem szabad ezentúl a kerékpárosokat vagy a rollereseket kielőzni. A döntéshozók úgy ítélték meg, hogy a nagyobb településeken ez nem fog gondot okozni, hiszen a két keréken közlekedők elégséges sebességgel haladnak, és az autósoknak sem szabad sokkal gyorsabban haladni amúgy sem.

A büntetés igencsak szigorú a szabályszegésért: akit tetten érnek szabálytalan előzés miatt, 30 napra felfüggesztik a jogosítványát. A törvény célja, hogy a településeken belül bátorítsa a kerékpáros és rolleres közlekedést. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS