2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dániel pátriárka védelmére ugrott Dan Tanasă

2021. október 14. 11:34, utolsó frissítés: 11:42

Az egyház elleni támadásnak tartja a Recorder portál Román Ortodox Egyház (BOR) korrupciós ügyeiről szóló leleplező anyagát Dan Tanasă, az AUR parlamenti képviselője, akit az erdélyi magyarok leginkább a magyar vezetésű önkormányzatok elleni hadjáratairól ismerhetnek.


"Amit látunk, az a Román Ortodox Egyház elleni újabb támadás, ezúttal oknyomózó újságírásnak álcázva, amely első ránézésre őszinte, és közpénzek védelmében született, de sajnos nem lehet nem észrevenni az ellenséges attitűdöt és rosszindulatot az egyház és annak tagjai felé" - írja Tanasă.A politikus hozzáteszi, hogy elítélendő, hogy közbeszerzések során a vállalkozók felülértékelik a munkálatok és építőanyagok árait, és ez a jelenség valóban nagyon elterjedt, és jobb szabályozás kellene. Ennek ellenére úgy gondolja, a Recorder anyaga általánosító "amely teljesen megkérdőjelezi az egyháznak juttattot állami támogatásokat, figyelmen kívül hagyva a megvalósításokat szociális, kulturális és filantróp területeken.

Tanasă szerint ha a közpénzek helytelen felhasználását akarná a Recorder vizsgálni, akkor nem az egyházba kellene beépülni, hanem a több ezernyi falusi önkormányzatnál kellene szétnézni közérdekű adatok kikérésével. Szerinte Dániel pátriárka több száz millió lejjel segítette az elmúlt években Románia szegényeit, ezek a pénzek jó helyre mentek, ellenétben azokkal, amelyek az egészségügybe vagy az oktatása. Példaként azt hozza föl, hogy az oktatás 194 milliárd lejt kapott az elmúlt 13 évben, az egészségügy pedig 398 milliárdot, míg az egyház a bukaresti templomok és egyházi lakások felújítására csak 1,3 milliárdot kapott. "Akik továbbra is azt szajkózzák, hogy kórházakat akarnak, nem katedrálisokat, azok inkább nézzenek szét azon intézményeknél, amelyeknek kórházakat kellet volna építeni" - javasolja.

A bukaresti ortodox érsekség még szerdán sajtóközleményt juttatott el a hírügynökséghez, amelyben elismerik, hogy a filmben szereplő személyek „helytelenül nyilvánultak meg”. A közlemény szerint azonnal benyújtotta lemondását Mihai Aurel atya, a bukaresti főegyházmegye egyházmegyei vikáriusa és Lazăr Neacşu is, aki az egyházmegyei közgyűlés és az országos egyházi közgyűlés tagja volt. Mihai Aurel és Lazăr Neacşu többé semmilyen tisztséget nem tölt be az egyházi adminisztrációban - olvasható a közleményben.


(hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS