2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Buzău és Vrancea érseke, Ciprián szerint az oknyomozó újságírók veszélyesebbek, mint a covid

2021. október 14. 19:56, utolsó frissítés: 20:14

Az ortodox főpap csütörtökön, a járvány ellenére is zsúfolásig megtelt Cuvioasa Parascheva Ortodox Székesegyházban tartott istentiszteletet Focșaniban, ahol az újságírókat állította tanítása középpontjába.


Buzău és Vrancea érseke, Ciprián arról nem beszélt a híveknek, hogy mit kellene tenni a járvány megfékezésére, annál inkább azokról az újságírókról, akik az egyháznak juttatott közpénzekről merészelnek írni. Ezzel nyilvánvalóan a Recorder munkatársaira utalt, akik a napokban készítettek egy anyagot a Nemzet Megmentésének Katedrálisa körüli gyanús ügyekről, majd pedig arról, hogy az ortodox egyház ingatlanfelújítás és -építés címszó alatt miként jut hozzá közpénzekhez. Illetve hogy az összegek egy részét, a bennfentes cégeken keresztül, a közbeszerzési szabályok megkerülésével, miként 'mossa tisztára'.

Ciprián kb. hét percen keresztül intette híveit, és azt tanácsolta, hogy óvakodjanak azoktól, akik megrontják az elméjüket, mert ezek veszélyesebbek, mint a covid.

"Ne fordítsd füled a gonoszra"

- mondta, kifejtve, hogy a forradalom óta "az egyetlen építkezés, amely maximális felelősséggel és kevés pénzből valósult meg, ahhoz képest, ami más területeken épült, a Nemzet Megmentésének Katedrálisa. Ha jót teszel, az irigységet kelt, viszont a nemzet katedrálisa a román kereszténység jelképe. És Dániel pátriárkának köszönhető, hogy a nemzeti székesegyházat első lépésben 2018-ban szentelték fel.

Ezért nem szabad hallgatni a gonoszságra, és azokra az emberekre, akik gyűlölik Istent, gyűlölik az egyházat, és mivel Istent nem tudják megölni, az ő szolgái ellen fordulnak" - fejtegette a főpásztor.

"Azok támadnak minket, akik nem szeretik az embereket"

Az érsek arról is beszélt a híveknek, hogy akik az egyház képviselőit támadják, nem szeretik az embereket.

"Ne lepődjetek meg, hogy mindig támadások célpontjai vagyunk, azoké, akik nem szeretik a híveket. Ezért értelmezem úgy, hogy az egyház rágalmazására tett minden kísérlet a testvéreitek, a hívek ellen irányul, akik az egyházat alkotják.

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei 


Minden embernek meg kell értenie, hogy ilyen nagyszerű dolgokat, mint a bukaresti Nemzeti Székesegyház, mint a focșani székesegyház, nem lehet csak a hívek pénzéből megvalósítani. Őszintének kell lennünk önmagunkkal szemben: szükségünk van az állami hatóságok támogatására, kezdve a kormánnyal, folytatva a megyei tanáccsal, és a helyi önkormányzatokkal" - magyarázta Ciprián érsek.

Hozzátette, hogy ami őt illeti, mindig minden fillérért garanciát vállalt, akár a hatóságoktól, akár a hívektől érkezett.

"Legyetek óvatosak, kedveseim azzal, amit hallotok. Lesz még több is" - vetítette előre a pap.

"Nem véletlen, hogy Szent Parascheva és Szent Dumitru zarándoklatának előestéjén annak a szolgái, akinek a nevét nem mondjuk ki, folyamatosan ütni próbálnak az egyházon. És öntudatlanságukban nem veszik észre, hogy megbántanak benneteket, a keresztény híveket, akik jelenlétetekkel, imáitokkal és testvéri szeretetetekkel szépítitek és nemesítitek az egyházat.

Sajnos az ellenség nagyon könnyen terjeszti a gonoszt, különösen a kommunikációs eszközökön keresztül.
Óvd elmédet és lelkedet mindenféle szennyeződéstől. Nem ez a vírus a legszörnyűbb, hanem az, amely megrontja az elmét" - tette hozzá Ciprián érsek. (adevarul.ro, ziare.com, hírszerk.)

Fotó: képernyőmentés

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS