2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat nem hiszi, hogy Bukarest karantén alá kerülne, és szerinte a boltba is mehet majd mindenki zöld igazolvány nélkül

2021. október 15. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője csütörtökön kijelentette, nem hiszi, hogy Bukarestet és Ilfov megyét az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) javaslata alapján vesztegzár alá helyezik.


Ha meg kellene tenni a lépést az ország fővárosának karantén alá helyezésére, az nem az INSP javaslata alapján fog történni, sokkal magasabb döntéshozatali szinten kell megvizsgálni ezt a lehetőséget, mivel a következmény sokkal összetettebb. Bukarest vesztegzár alá helyezése azt jelentené, hogy elszigetelnénk a fővárost és Ilfov megyét Románia többi részétől, ennek pedig sokkal komolyabb következményei lennének - jelentette ki Arafat az Antena 3-nak nyilatkozva csütörtök este.

Rámutatott, az INSP valóban tett erre vonatkozó javaslatot, és péntekre összehívták a műszaki-tudományos szakbizottságot, hogy ezt a kérdést megvitassa, majd ezt követően az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU) kell döntenie arról, hogy kiadható-e egy ilyen rendelet vagy sem. Véleménye szerint azonban a fővárosban és Ilfov megyében nem fogják elrendelni a karantént.

Nyilvánvaló azonban, hogy vannak más intézkedések, amelyeket végre kell hajtani a vírus terjedésének korlátozása érdekében. Ilyen lenne például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tétele bármilyen gazdasági tevékenység esetében, amiről Florin Cîţu ügyvivő kormányfővel már beszéltek, mondta Arafat.

Ez azonban nem jelentené azt, hogy korlátozni fogják a lakosságot az alapvető szükségleteket kielégítő termékek beszerzésében, ugyanis az intézkedés például az élelmiszerüzletekre nem vonatkozna, hangsúlyozta a belügyi államtitkár.

Florin Cîţu ügyvivő kormányfő csütörtökön kijelentette, még nem került szóba a főváros karantén alá helyezése, de a hatóságok más intézkedéseket fontolgatnak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének korlátozására, például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tételét bármilyen gazdasági tevékenység esetében.

Hangsúlyozta, szeretné, ha ezt az intézkedést mielőbb alkalmaznák a boltokban, bevásárlóközpontokban is.

Arra a kérdésre, hogy az üzletek esetében ez nem jelentené-e a vásárlók hozzáférésének a korlátozását, Cîţu így válaszolt: "Ez nem korlátozás, ez csak szűrés".(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS