2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az orvosi kamara elnöke szankcionálná a nem tudományos alapú elméleteket terjesztő orvosokat

2021. október 17. 16:32, utolsó frissítés: 16:33

Dr. Daniel Coriu, a Román Orvosi Kamara elnöke vasárnap bejelentette, hogy a súlyos járványhelyzetre való tekintettel ezentúl "határozottan támogatni fogja", hogy azokat az orvosokat, akik a Covid-világjárvány kapcsán olyan elméleteket terjesztenek a nyilvánosság előtt, amelyek tudományosan nem igazoltak, és a közvetített információk révén félrevezethetik a lakosságot és veszélyeztethetik a közegészségügyet, szankcióban részesítsék, felfüggesztve esetükben a szakma gyakorlásának jogát.


Közleményében Coriu hangsúlyozza, hogy az ő és a kamara előjogai is korlátozottak, és az ilyen helyzetekben hosszadalmas fegyelmi eljárásokat kellene követni, de a Covid-világjárvány miatt gyors mechanizmusra van szükség ezen orvosok praxisjogának felfüggesztésére."Támogatom és nagyra értékelem a szabad véleménynyilvánításhoz és a szabad tájékoztatáshoz való jogot, másfelől azonban rendelkeznünk kell a pontos és helyes információkhoz való hozzáférés jogával is" - mutat ár az orvosi kamara elnöke.

Nyomatékosítja, hogy az egészségügynek és az orvostudománynak a tudományon, a bizonyítékokon alapuló orvosláson, a klinikai vizsgálatokon kell alapulnia.

A közszájon forgó, a világjárványt és a védőoltás hatékonyságát tagadó és a vakcina felvételét különböző tudománytalan indokokkal ("a Covid csak egy banális hűlés"; "az oltással chipet ültetnek az emberekbe"; "az oltás megöl minket") elutasító elméletek eredményeként jutott oda Románia, hogy "a világon a második helyen áll az egymillió lakosra jutó halálesetek számát tekintve' - hangsúlyozza az orvos.

Nagyon sokan betegednek és halnak meg, köztük orvosok is, az egészségügyi rendszer túl van terhelve, és sajnos sokan olyan információkra alapozzák egészségügyi döntéseiket, amelyek nélkülöznek minden tudományos alapot - hívta fel a figyelmet Coriu.

"Nekünk, az orvosi szakma képviselőinek példát kell mutatnunk a közegészségügyi magatartás tekintetében" - hangsúlyozta az orvosi kamara elnöke.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS