2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis: szigorú korlátozások szükségesek

2021. október 19. 19:03, utolsó frissítés: 20:54

Korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló tanácskozásra hívta össze szerdára az államfő a koronavírus-járvány megfékezésében illetékes kormányzati tisztségviselőket.


Klaus Johannis ezt az elnöki hivatalban tartott keddi sajtónyilatkozatában jelentette be. A tanácskozás összehívását azzal indokolta, hogy már csak „egyértelmű korlátozó intézkedések” bevezetésével lehet mérsékelni a fertőzések terjedését.

Az elmúlt 24 órában Romániában rekordot döntött mind az új koronavírusos megbetegedések, mind a Covid halálos áldozatainak a száma.

„18.863 nem csak egy szám, hanem 18.863 személyt jelent, akik mától fogva elkezdtek félni, mert megfertőződtek a koronavírussal. 574 – ez sem csak egy szám, hanem 574 olyan romániait jelent, akiknek a szíve mától megszűnt verni, mert elveszítették a küzdelmet eme gyilkos vírussal szemben. (...) 1805 – ez a szám is azokat a személyeket jelenti, akik percről percre az életükért küzdenek az intenzív osztályokon” – jelentette ki sajtónyilatkozatában az államelnök.

Klaus Johannis szerint ezek csak a keddi nap adatai; a valóságban több millió romániait érint, több millió embernek változtatta meg, sokszor visszafordíthatatlanul az életét a pandémia. A kórházak túlzsúfoltak, az intenzív terápiás osztályok és a végkimerülés határán lévő orvosok már nem tudnak helyt állni a súlyos esetek jelentősen megnövekedett száma előtt – állapította meg az államfő.

Szerinte a koronavírus-járvány negyedik hullámának súlyossága minden pesszimista előrejelzést meghaladt, az erre való felkészülés több okból is „hiányos” volt, s mindezt tetézte az, hogy az oltáskampány „túlságosan lassan” haladt.

„Most azonban az a legfontosabb, hogy ezt a válságos helyzetet sikerüljön valahogy leküzdeni. Riasztó a hatóságok konkrét intézkedéseinek hiánya, és a mai számok sajnos megerősítik, hogy nem tették meg azt, amit már meg kellett volna tenni” – sommázta Johannis.

Az államfő leszögezte: az emberek életének megmentése, a veszélyeztetett és a beteg személyek egészségének megóvása a legfontosabb prioritás. „Semmi, de semmi nem lehet ennél fontosabb, és most, a tizenkettedik órában is minden emberileg lehetségest meg kell tennünk, hogy az emberi életet megóvjuk” – fogalmazott Johannis.

Kiemelte, hogy az egészségügyi személyzet kimerítő küzdelmet folytat a beteg életéért, megjegyezve, hogy még a fejlett egészségügyi infrastruktúrával rendelkező országok egészségügyi rendszerei sem tudnak megbirkózni a fertőzések ilyen magas számával. Romániának tehát külső segítségre van szüksége – tette hozzá.

„Hálásak vagyunk minden országnak, amely támogatást nyújt nekünk” – mondta az államfő.

Az államfő szerint az oltás az egyetlen eszköz, amellyel megfékezhető a koronavírus-járvány negyedik, „nagyon agresszív” hulláma.

Az elnöki hivatalban tartott keddi sajtónyilatkozatában Klaus Johannis sürgette az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény parlamenti elfogadását és olyan további intézkedések bevezetését, amelyek „rövid távon korlátozzák” az emberek mobilitását és interakcióit.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a vakcinák hatékonysága bizonyított, hiszen jelentősen csillapodott a járvány azokban az államokban, amelyekben a lakosság nagy részét beoltották. Ez a tény ugyanakkor szerinte a legfontosabb érv az oltást a félrevezetésés szándékával vagy tudatlanságból elutasító személyek ellen, akik „közvetlenül felelősek azoknak az embertársaiknak a szenvedéseiért, akiket a vakcinák képzeletbeli mellékhatásaitól akarnak megóvni”.

Klaus Johannis szerint a fertőzések intenzív közösségi terjedését megfékező intézkedéseket haladéktalanul be kell vezetni, bármennyire is népszerűtlenek. „Minden nap késésnek drámai hatása lesz mindannyiunkra” – jelentette ki.

Az államfő oltakozásra és az egészségügyi óvintézkedések betartására szólította a lakosságot, arra biztatta az embereket, hogy ne veszítsék el a reményt. „A nehéz megpróbáltatásoknak kitett nemzetünk történelme bizonyítja, hogy amikor szolidárisak voltunk, sikerrel vettük a legcudarabb akadályokat is. Ez most is sikerülni fog” – fogalmazott Klaus Johannis. (agerpres)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS