2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cseke Attila: Még nem értük el a járvány 4. hullámának csúcspontját, sőt, még a platóra se értünk fel

2021. október 20. 09:53, utolsó frissítés: 10:11

Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszter szerint Románia "még nem érte el a világjárvány negyedik hullámának csúcsát", sőt, még a "plató", azaz a járványgörbe ellaposodásának időszakát sem, amikor a napi új megbetegedések száma stabilizálódik, majd csökkenés következik - írja a News.ro.


"Sajnos, a jelenlegi oltási szint mellett még nem reménykedhetünk abban, hogy néhány nap, néhány hét múlva lesz a plató, és utána csökkenés következik. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás óriási, de az egészségügyi rendszernek is megvannak a határai, mert semmi sem végtelen" - mondta a miniszter kedd este a TVR műsorában.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e előrejelzések arra vonatkozóan, hogy a negyedik hullám mikor éri el a platót, Cseke azt mondta: "Becslések és előrejelzések készülnek, de ezeket fenntartással kell kezelni, mert egyesek beigazolódtak, mások nem. (...) Az egyik változat szerint október közepén érjük el a platót, a másik szerint később, néhány hét múlva. Úgy látjuk, hogy nem értük el még a platót. (...) Románia számára a probléma, amely sajnos a negyedik hullám elmúltával is probléma marad, az, hogy ha az oltási arány nem emelkedik (...) továbbra is veszélynek leszünk kitéve, mert van egy olyan része a népességnek, amelyben ez a vírus keringhet, így ki leszünk téve más lehetséges hullámoknak is".

Arra a kérdésre, hogy Románia az év végére túl lesz-e a világjárvány negyedik hullámán, a miniszter így válaszolt: "Igen, de sajnos az év vége még nagyon messze van, és addigra a nyomás rendkívüli mértékben megnő, és ezt máris láthatjuk".

"Nem fogunk gyorsan túlesni ezen, ki kell mondanunk, teljesen világos, hogy nem egy napról, két napról lesz szó" - tette hozzá Cseke.

Az egészségügyi miniszter szerint az "ellenőrzési rendszer jobban is működhetne" a betegség terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett korlátozások tekintetében, és az ellenőrzéseket "ésszerűsíteni" kell.

"Egy nagy válságban a döntéseknek határozottnak kell lenniük, elszántságra van szükség, a határozott és elszánt döntéseket pedig végre kell hajtani, ez pedig ellenőrzésekkel és szankciókkal jár" - magyarázta Cseke Attila.

A betegség terjedésének visszaszorítása érdekében javasolja a hétvégi mobilitás csökkentését és lehetőség szerint a telemonitorozásra való áttérést.

Szerinte fenn kell tartani azt az elvet, hogy "bizonyos különbséget kell tenni, és nem szabad büntetni azokat, akik felelősek voltak és beoltották magukat".

A Stratégiai Kommunikációs Csoport kedden jelentette be a legrosszabb adatokat a világjárvány kezdete óta: 18 863 új koronavírus-fertőzéses eset, 574 haláleset és 1805 beteg az intenzíven. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Cseke Attila. Forrás: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS