2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Várhatóan az ország egyharmada online vesz részt 2022-ben a népszámláláson

2021. október 20. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

A jövő évi romániai népszámláláson a lakosság 30-35 százaléka várhatóan él majd azzal a lehetőséggel, hogy elektronikusan maga tölti ki az adatfelvételi űrlapot - mondta szerdán Tudorel Andrei, a Országos Statisztikai Intézet elnöke.


Az intézményvezető emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei évről a jövő évre halasztott cenzust először fogják úgy megszervezni, hogy a lakosságnak lesz lehetősége online is kitölteni a formanyomtatványokat, a hatóságok pedig szintén először fogják elektronikusan rögzíteni és feldolgozni az adatokat. Kiemelte, hogy egyes országokban, amelyek nem halasztották el a népszámlálást, magas arányú volt az online adatfelvétel, így Portugáliában 87 százalékot, Szlovéniában 86 százalékot tett ki a kérdőíveket online kitöltők aránya.

Az intézet elnöke szerint már a járvány előtt kidolgozták az adatfelvételre irányuló stratégiát, és eleve úgy tervezték meg a folyamatot, hogy minél kevésbé kelljen érintkezniük a számlálóbiztosoknak az állampolgárokkal. Felidézte, hogy eddig Bulgáriában volt a legalacsonyabb (32 százalék) azoknak az aránya, akik éltek ezzel a lehetőséggel, ezért reményét fejezte ki, hogy Románia is eléri legalább a 30-35 százalékos arányt.

A statisztikai intézet által kidolgozott online felület lehetővé teszi, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön töltsék ki a kérdőíveket.

A jövő évi népszámlálás március és július között zajlik, a hatóságok becslése szerint az első eredményeket várhatóan 2022 decemberében teszik közzé.

Az RMDSZ korábban közölte, a lakosságnak három módja lesz arra, hogy rögzítse adatait: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településen az összeíró pontokra vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. A magyar nyelvű összeírás történhet mind a kérdőív online kitöltése, mind a személyes lekérdezés esetében.A romániai és erdélyi magyarság tájékoztatása és segítése céljával Népszámlálás.ro portál is indult, amely a 2022-ben esedékes összeírás magyar kampányának alapfelülete.(mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS