2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cioloşnak sem tetszik, hogy tartalékos katona kapott kormányalakítási megbízást

2021. október 21. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

Dacian Cioloş szerint "nagyon rossz jelzés", hogy az államfő egy katonát bízott meg a kormányalakítással.


Az USR elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a hazai oltáskampányt is militarizálták, egy katona irányítja, "az ismert hatásfokkal". Kijelentette, hogy Nicolae Ciucă tartalékos altábornagy "most politikus ugyan, de katona volt".

"Minket ez kényelmetlen helyzetbe hozott, mintha a politikum kapitulált volna" - jelentette ki Dacian Cioloş az USR országos elnökségének ülése után, amit azután hívtak össze, hogy az államfő Nicolae Ciucát bízta meg kormányalakítással.

A pártelnök szerint az USR-vel ellentétben sem a PSD, sem a PNL nem vállalt politikai felelősséget a válság feloldására. Előbbi egy technokrata miniszterelnököt javasolt, akire a nehéz döntések következményei hárultak volna, utóbbi pedig egy hadseregből érkező embert jelölt kormányfőnek.

"Tartalékos katona, de jelölése azt sugallja, hogy ismét a hadseregnek kell kisegítenie minket a nehéz helyzetből, mert mi nem vagyunk képesek erre. Ez egy nagyon rossz jelzés ahhoz az elvárásunkhoz képest, hogy a választók bízzanak a politikában és politikusokban" - fogalmazott Dacian Cioloş.

Mindez azért is érdekes, mert Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is fenntartásokkal kezelte az új miniszterelnök-jelöltet, mondván, hogy politikai szempontból kérdéseket vet fel a tartalékos katona kormányfői jelölése.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy ezek ellenére tárgyalni fognak Ciucă-val, ami a Digi24 eddigi sajtóinformációi szerint még nem történt meg. (hírszerk., agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS