2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat: ha jövő héten elérjük a járványplatót, november végéig tarthat a negyedik hullám

2021. október 23. 13:40, utolsó frissítés: 13:41

Két hét múlva kielemzik a CNSU által bevezetett, hétfőtől érvénybe lépő korlátozó intézkedések hatását; jelen pillanatban nincs tervben az ország teljes lezárása - nyilatkozta Raed Arafat a Digi24-nek péntek este. A DSU vezetője azt is kijelentette, hogy a járvány 4. hulláma valószínűleg november végéig tart, ezt majd akkor tudják előrejelezni, amikor jövő héten már látszani fog az esetszámok és elhalálozások alakulásából, hogy Románia elérte-e a járványgörbe platóját, azaz fog-e tovább emelkedni a napi esetszám, vagy marad a jelenlegi 15-16 ezernél és lassan csökkenni kezd.


Nincs garancia arra, hogy a diákok visszatérnek az iskolába a mostani, hétfőtől kezdődő kéthetes vakáció után - mondta még Arafat. A mostani korlátozó intézkedések hatása lassan fog érződni, ugyanakkor a negyedik hullám vége nagyban függ mindannyiunktól, az oltottak számának növekedésétől, mert az is lehet, hogy november végén még mindig harcolni fogunk a negyedik hullámmal - mondta Arafat.

A beoltottak számának növekedésétől is függ, hogy január-februárban lesz-e ismét újabb járványhullám. Azt pedig nem tudni, hány hulláma lesz még a járványnak; az új mutációk kialakulásának kockázata nagyobb akkor, ha kontrollálhatatlan a járványhelyzet, ezért is fontos a védőoltások igénylése - mutatott rá Arafat.

Világszerte magasabb az átoltottsági arány, mint Romániában: 45%, míg nálunk csak 30%. Minél több embert oltanak be világszerte, annál kisebb a mutációk száma - mondta Raed Arafat.

(digi24)

Illusztráció: MTI/Rosta Tibor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS