2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyermekvállalás-ösztönzést kért a kormányprogramba az RMDSZ, megkapta

2021. október 23. 20:12, utolsó frissítés: 20:12

Az RMDSZ a születésszám növelését célzó intézkedéseket javasolt a kormányprogramba, közölte a kormányalakítási tárgyalásokat követően Kelemen Hunor szövetségi elnök a román sajtó beszámolója szerint.


A szövetségi elnök Facebookon számolt be erről a tárgyalások után:

"Az RMDSZ politikájának középpontjában immáron három évtizede a romániai magyarok érdekvédelme és tágabban vett jóléte áll. Ezen az eltökéltségünkön nem változtatott sem a romániai politikai helyzet alakulása, sem a koronavírus-járvány okozta nehézségek. Sőt, a kialakult nehéz helyzet csak tovább bátorított bennünket abban, hogy a legalapvetőbb köteléket, a közösségünk támpillérét jelentő családokat erősítsük.

Azt mondjuk tehát, hogy nekünk szívügyünk a család! És nemcsak mondjuk, a szombati tárgyalásokon immár belefoglaltuk a kormányprogramba is azokat a javaslatainkat, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást.

A legfőbbek ezek közül:
- az új kormány részesítse adókedvezményben és adóleírásban a többgyermekes családokat a gyermekek számának függvényében;
- nyújtson állami hiteltámogatást a lakásvásárlásra a fiatal családoknak a gyermekek számának függvényében;
- nyújtson támogatást a legalább három gyermeket nevelő családoknak az autóvásárlásban;
- biztosítson lehetőséget a nagyszülőknek és a felnőtt, munkanélküli testvéreknek, hogy gyesre menjenek, ha a szülő visszatér dolgozni;
- terjessze ki országos szintre az afterschool programot;
- támogassa az önkormányzatokat abban, hogy adókedvezményeket, esetenként adómentességet nyújthassanak a családosoknak" - írta Kelemen.(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS