2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Betegek és orvosok, figyelem: a veszélyhelyzet végéig érvényesek a küldőpapírok!

2021. október 25. 07:17, utolsó frissítés: 07:19

Pénteken megjelent a Hivatalos Közlönyben az a rendelet, amely annak érdekében született, hogy ne kelljen folyamatosan meghosszabbítani egyes, Romániában az egészségügyi biztosítással rendelkezők ellátásához feltétlenül szükséges orvosi dokumentumok érvényességét a pandémia idején.


Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosító Pénztár közös rendelete kimondja, hogy a következő orvosi dokumentumok a veszélyhelyzet végéig érvényesek maradnak:

- beutalójegy (küldőpapír) klinikai szakorvosi ellátásra, beleértve a fizikai rehabilitációs ellátást is;
- beutalójegy (küldőpapír) paraklinikai vizsgálatokra;
- az otthoni orvosi ellátásra, az otthoni palliatív ellátásra, valamint az orvostechnikai eszközökre, technológiákra és segédeszközökre vonatkozó orvosi ajánlásokra, amelyek az egészségbiztosítóhoz kerülnek;
- az orvostechnikai eszközök, technológiák és segédeszközök beszerzésére vonatkozó jóváhagyó határozatok.

"A bérelt orvostechnikai eszközökre, a sztómaprotézis eszközökre és a vizelet-inkontinencia eszközökre vonatkozó határozatok esetében, amelyek érvényességét meghosszabbították, új jóváhagyást kell kibocsátani, amelyben pontosítják, milyen időtartamra hosszabbítják meg az eredeti határozatot, valamint új szelvényeket kell kiadni erra az időszakra. Mind az új határozatot, mind az új szelvényeket bármilyen kommunikációs eszközön elküldhetik a kedvezményezettnek” – áll a rendeletben.

Erre az intézkedésre azért van szükség, hogy elkerüljék a társadalombiztosítással rendelkező személyek törvény által biztosított jogának sérelmét, és biztosítsák az egészségügyi szolgáltatások állandó folytonosságát. (avocatnet)

Kiemelt kép: avantaje.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS