2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jó hír: az átoltottsági arány növekedési sebessége megelőzte a fertőzésekét!

2021. október 25. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

A COVID-19 világjárvány 4. hullámában első ízben haladta meg Romániában az átoltottság növekedési aránya az új fertőzésekét - véli egy epidemiológus. Ha az elmúlt hét nap átlagos ütemében folytatódik az oltáskampány, december végére már 10 millióan fogják megkapni az oltás első dózisát, és 2022 márciusában elérjük a 15 millió beoltottat - közölte dr. Octavian Jurma epidemiológus.
Az elmúlt héten nagy lendületet kapott az oltáskampány, több mint 400 ezren oltatták be magukat az első dózissal.

Octavian Jurma epidemiológus szerint az oltási ráta növekedése a hétvége pozitív híre volt, és ha az oltás az elmúlt 7 nap átlagos ütemében folytatódik (62.400 adag naponta), akkor a teljes lakosság 52%-a, azaz 10 millió ember be lesz oltva 2021. december 29-éig, illetve a lakosság 78%-a (15 millió) be lesz oltva 2022. március 19-éig.

"Az elmúlt 7 napban igazolt új megbetegedések átlagos száma 15 000 volt, ami (legalább 1:5 valós fertőzési arány mellett) napi minimum 75 000 új fertőzésnek felel meg. A járvány tehát továbbra is nagyobb sebességgel terjed, mint az átoltottság, ám a hétvégén az átoltottság a járvány 4. - Delta - hullámában először haladta meg a fertőzés terjedésének sebességét" - írta a szakértő.

Ha figyelmen kívül hagyjuk magának a betegségnek a következményeit, elmondható, hogy a fertőzés és a védőoltás egyaránt csökkenti az immunizálással a fertőzésre fogékony emberek számát. Ha az oltás ilyen ütemben folytatódik, a közelmúltban nem immunizált populáció csökkenési üteme 2 hét alatt megduplázódik. Ezáltal gyorsabban túljutunk a 4. hullám platóján, és elkezdődhet a hullámgörbe csökkenése - írja a szakértő.

Jurma ezzel összefüggésben azt javasolja mindenkinek, hogy igényeljenek emlékeztető oltást (másodikat vagy akár harmadikat), hiszen az izraeli adatok azt mutatják, hogy a 3. adagot megkapók körében drámaian csökken a fertőzési arány a 6 hónappal azelőtt mindkét adaggal beoltottakhoz képest.

Az egyetlen ismeretlen a világjárvány elleni csatatéren a politikai szereplők döntései, hiszen már megtörtént, hogy az oltási kampány ígéretes kezdete után olyan intézkedéseket hoztak, amelyek révén nőtt a fertőzési arány – jegyezte meg az epidemiológus.

A Covid-19 elleni országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă vasárnap este bejelentette, hogy az azt megelőző 72 órában több mint 360 000 adag oltást adtak be, és jelenleg Romániában a felnőttek több mint 40%-a be van oltva. Gheorghiţă felkérte az orvosi egyetemeket, hogy szervezzenek oltási maratonokat a nagyvárosokban, és elmondta, hogy Bukarestben minden hétvégén lesz ilyen maraton az év végéig.

A romániai oltási kampány kezdete, 2020. december 27. óta 6 417 484 embert oltottak be legalább egy dózissal, közülük 5 920 032 személy kapta meg mindkét oltást, és 706 622-en kaptak egy harmadik adagot is.

(hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS