2022. január 16. vasárnapGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ciucă levélben fegyverszünetet javasol a politikai pártoknak (Frissítve!)

2021. október 26. 18:53, utolsó frissítés: 20:07

A kijelölt miniszterelnök kedden politikai fegyverszünetet ajánlott a parlamenti pártoknak, azt kérve tőlük, hogy korlátozott ideig támogassák a kisebbségi kormányt - jelentette be Florin Cîţu ügyvivő kormányfő.


A Nemzeti Liberális Párt elnöke (PNL) közölte, hogy Nicolae Ciucă levélben küldte el a javalatát a pártoknak, és még nem kapott választ. Hozzátette, a kijelölt miniszterelnök arra is kéri a politikai szereplőket, hogy a tél végéig ne szabotálják a parlamentben a kormány tevékenységét.

„Három hete ideiglenes kormány vezeti az országot, és a válság megoldására tett első kísérlet kudarcot vallott a múlt héten. A második kísérlet, amellyel engem bíztak meg öt nappal ezelőtt, sajnos holtpontra jutott” – vázolta a helyzetet a kijelölt miniszterelnök.

Nicolae Ciucă a parlamenti pártok képviselőinek „lelkiismeretére, hazaszeretetére és józan eszére” apellálva politikai fegyverszünetet kér és ezáltal esélyt az országot a válságból kivezető, azonnali intézkedéseket tartalmazó kormányprogram gyakorlatba ültetésére. Úgy véli, a politikai fegyverszünet alatt az ország „felszusszanhat, meggyógyulhat, új erőre kaphat, és visszanyerheti a jövőbe vetett bizalmát”.

A kijelölt kormányfő hangsúlyozta, a politikai fegyverszünet nem a pártok által vallott értékek feladását jelentené, hanem a polgárok és az ország érdekeinek ezek fölé helyezését.

„Szakmai tapasztalatból tudom, hogy a fegyverszünet nem barátok, hanem ellenfelek között köttetik, olyan csoportok között, amelyeknek az irányultsága és az érdekei sokszor teljesen eltérőek. A fegyverszünet nem jelent vereséget, sem győzelmet, nem jelent feladást, sem behódolást” – fogalmazott.

Ciucă ugyanakkor arról biztosította nyílt levelében a pártokat, hogy felelősséggel végigviszi kormányalakítási megbízását, és „az utolsó percig” küzdeni fog azért, hogy teljesítse a feladatot.

„Eddig csak a PNL kínált megoldást a politikai válságra azáltal, hogy a párt elnöke új miniszterelnök-jelöltet nevesített Nicolae Ciucă személyében. Láttuk, hogy a többi alakulat, különösen a PSD, az AUR és az USR is, megrekedt azon az állásponton, amelyet már a kormányfőjelölés előtt is képviselt, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt mindig a válság feloldása mellett foglalnak állást” – hangsúlyozta a liberális elnök.

Hozzátette, mivel a jelenlegi helyzetet haladéktalanul orvosolni kell, a PNL úgy döntött, hogy előáll a fegyverszünet javaslatával. Amennyiben a többi párt nem hajlik erre, őket – az USR-t és a PSD-t – fogja terhelni majd a felelősség, ha „kezelhetetlenné válik a helyzet”.

A liberálisok által javasolt politikai fegyverszünet meghatározott időre szól, és stabilitást kínál, mondta Cîţu, hozzátéve, hogy várják a pártok válaszát.

A kisebbségi kormányt a PNL és az RMDSZ alkotja, szögezte még le kérdésre válaszolva. Arra a felvetésre pedig, hogy miként reagálna a PNL, ha a PSD előáll a javaslattal, miszerint csatlakozni kíván a kormányhoz, Cîţu azt válaszolta: ez furcsa lenne, figyelembe véve, hogy két héttel ezelőtt a szociáldemokraták még azt hangoztatták, nem akarnak kormányra lépni.

Hozzátette, ha az ország polgárainak a javát akarják a pártok, akkor támogatják a kisebbségi kormányt, „nem a PNL, nem a PSD, és nem is az USR kedvéért, hanem a romániaiak kedvéért”, tavasszal pedig, az egészségügyi válság enyhülése után, folytatni lehet a tárgyalásokat.

Cîţu nyomatékosította ugyanakkor, hogy ha jelen javaslatuk nem ér célba, a liberálisok folytatni fogják a tárgyalásokat a parlamenti többség kialakítása érdekében.(agerpres)

Frissítés: ha a jobboldali pártok megállapodnak a fegyverszünetben, a PSD csatlakozik a kezdeményezéshez

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetért azzal, hogy feltétlenül szükség van a politikai fegyverszünetre, e törekvés hitelességét azonban konkrét tettekkel kell igazolniuk „a válságot előidéző parlamenti pártoknak” – közölte kedd este az alakulat.

A szociáldemokraták válasza szerint egy ilyen megállapodás sikeréhez a teljes politikai osztály közös erőfeszítésére van szükség.

Mint hangsúlyozzák, az alakulat az elmúlt egy évben több ízben is szorgalmazta a fegyverszünetet, a jelenlegi politikai válságban pedig elsőként fejezte ki hajlandóságát a kijelölt miniszterelnökkel való tárgyalásra, és tízpontos intézkedéscsomagot is javasolt, amely a megállapodásuk alapjául szolgálhat. A PNL elnöke azonban „aláásta a további tárgyalások esélyét”, közömbösen kezelte a PSD által javasolt intézkedéseket – olvasható a Marcel Ciolacu által aláírt közleményben.

„Florin Cîţu hozzáállása teljesen ellentétes a tűzszünet eszméjével, hiszen a tűzszünet minden konfliktusban a harc beszüntetését jelenti. Florin Cîţu azonban úgy döntött, hogy magatartásával minden párbeszédet megszakít, és árt Romániának, ahogyan azt az egészségügyi katasztrófa, az energiaárak robbanásszerű növekedése vagy az oktatásban uralkodó káosz kapcsán is tette” – fogalmaz állásfoglalásában a PSD.

Marcel Ciolacu hozzáteszi, a PSD egyetért azzal, hogy feltétlenül szükség van a politikai fegyverszünetre, e törekvés hitelességét azonban konkrét tettekkel kell igazolniuk „a válságot előidéző parlamenti pártoknak”.

„Ha tehát a PNL, az USR és az RMDSZ is hajlandó politikai fegyverszünetet kötni, és felvállalja a tíz sürgős intézkedést, akkor a PSD is csatlakozik a kezdeményezéshez” – nyomatékosítja a szociáldemokrata pártelnök

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Jackson Simmer on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS