2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elutasította a szenátus a Covid-igazolványt a munkahelyen kötelezővé tevő törvénytervezetet

2021. október 27. 16:50, utolsó frissítés: 19:05

Elutasította a szenátus szerdai ülésén azt a törvénytervezetet, amelyik kötelezővé tenné bizonyos alkalmazotti kategóriák számára az uniós digitális Covid-igazolványt. A javaslat 67 támogató és 60 ellenszavazatot kapott, ketten tartózkodtak. A tervezet esetében ugyanakkor a képviselőház szavaz döntő házként.


Florin Cîţu ügyvivő kormányfő a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy gondoskodni fog arról, hogy a liberális törvényhozók megszavazzák a képviselőházban az uniós digitális Covid-igazolványt bizonyos alkalmazotti kategóriák számára kötelezővé tevő tervezetet.

"Tudomásomra jutott, hogy bár egyetértettünk a Covid-igazolvány bevezetésével, a tervezet nem ment át a szenátuson. Egy fontos projektről van szó, amelyet meg kell szavazni, mivel hozzásegíti Romániát az egészségügyi válság feloldásához" - mutatott rá sajtónyilatkozatában az ügyvivő kormányfő.

A vita elején Vass Levente egészségügyi államtitkár bejelentette, a szaktárca támogatja az intézkedést, amelyet eredetileg sürgősségi rendelettel akartak elfogadni, ez azonban a kormány megbuktatásával meghiúsult, ezért kellett a törvénytervezet formájában a parlamentbe terjeszteni. "Tekintettel arra, hogy naponta 500-an halnak meg koronavírus miatt, és a lakosság átoltottsága 33 százalék körül van, úgy véljük, hogy nagy szükség van erre a törvényre" - nyomatékosította az államtitkár.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ közös tervezete előírja, hogy az egészségügyi minisztérium alárendeltségében működő vagy koordinációja alá tartozó állami és magánintézmények, az egészségbiztosítási pénztár, a katasztrófavédelem, a légirendészeti felügyelőség és az orvosi laboratóriumok alkalmazottai csak Covid-igazolvány birtokában dolgozhatnak.

Korábban a szakbizottságok megszavazták azt a módosító indítványt, hogy a törvény terjedjen ki a megelőző orvosi ellátást nyújtó egészségügyi intézmények személyzetére és az egészségügyi szolgáltatások, illetve az orvosi eszközök és gyógyszerek forgalmazása területén tevékenykedő magánszemélyekre is.

A szakbizottságok elfogadták azt a módosítást is, amely szerint a Covid-igazolvány kötelező valamennyi helyi és központi hatóság és közintézmény, önálló ügyvitelű vállalat alkalmazottja, illetve minden olyan irodaházban dolgozó személy számára, amelyben egy időben ötvennél többen tevékenykednek. Emellett a törvény kiterjedne a képviselőház és a szenátus tagjaira, a két intézmény alkalmazottaira, illetve valamennyi közjogi méltóságra és köztisztséget betöltő személyre is.

A tervezet szerint az oltatlan közalkalmazottak, a parlament tagjai, a közjogi méltóságok és a köztisztséget betöltő személyek a saját költségükön végeznék el a Covid-igazolvány kiváltásához szükséges koronavírustesztet. A munkaadó feladata lenne azoknak az alkalmazottaknak a tesztköltségeit állni, akiknek egészségügyi okokból nem adható be az oltás. A magáncégeknek jogukban állna eldönteni a tervezet szerint, hogy kifizettetik-e alkalmazottaikkal a tesztelés költségeit.

Az állami és magánintézményekben a Covid-igazolvány ellenőrzése a Check DCC nevű mobiltelefonos alkalmazással történik - olvasható a törvényjavaslatban.

A tervezet előírása szerint a törvény hatálya alatt lévő alkalmazottak munkaszerződését 30 napra felfüggesztik, ha nem váltják ki a Covid-igazolványt. Erről a munkaadónak írásban kell értesítenie az alkalmazottat. Ha a közalkalmazott a 30 nap elteltével sem tudja felmutatni a Covid-igazolványt, automatikusan megszűnik a munkaszerződése. A bizottságok elfogadták Florin Cîţu szenátornak azt a módosító indítványát, hogy az utóbbi előírás ne vonatkozzon azokra az alkalmazottakra, akik a 30 nap alatt megkapják a koronavírus elleni oltás első adagját. Őket ingyenteszt illeti meg a munkahelyükön, amíg megkapják a második dózist.

A tervezet szerint a törvényt megszegő jogi személyek 50.000 lejtől 100.000 lejig terjedő bírsággal sújthatók. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS