2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kemény feltételekkel hajlandó lenne a PNL a koalíció újra alakításáról tárgyalni az USR-vel

2021. október 27. 17:43, utolsó frissítés: 19:09

A PNL feltételekkel hajlandó az USR-vel kötött korábbi koalíció helyreállításáról tárgyalni - írja a G4Media PNL-s forrásokra hivatkozva.


A forrásaik szerint azzal a feltétellel hajlandók tárgyalni a PNL-ések, ha olyan minisztereket jelöl az USR, akik korábban nem voltak a kormány tagjai vagy korábban szavazták meg a kormány elmozdítására vonatkozó bizalmatlansági indítványt, illetve ha tavaszig részt vesznek az átmeneti/ügyvivő kormányban. Egyébként a Dacian Cioloș által korábban miniszternek jelölt személyek jelentős többsége megszavazta a bizalmatlansági indítvány, és Cîțu-kormány tagjai is voltak.

Florin Cîțu, a PNL elnöke, szerdán jelentette be, hogy megbeszélést kíván folytatni az USR-vel a kormánykoalíció esetleges újjáépítéséről. Ez volt az első alkalom, hogy az ügyvivő miniszterelnök megváltoztatta a korábban hangoztatott döntését, ami szerint kizárt minden együttműködést a Dacian Ciolos vezette párttal. A PNL elnöke reményét fejezte ki, hogy még a szerdai nap folyamán sort kerítenek egy megbeszélésre az USR vezetőivel, és megtalálják a módját a tavalyi választások után megalakult koalíció helyreállításának. Hangsúlyozta, hogy a PNL "száz százalékosan" Nicolae Ciucă kijelölt miniszter mögött áll.

Nicola Ciucă kormányalakítási mozgásterének bővítéséről azt mondta, a kijelölt miniszterelnöknek az a megbízatása, hogy egyezkedjen a politikai pártokkal, és ha szüksége van a mozgástér kibővítésére, akkor előbb kérjen rá engedélyt a PNL vezetőségétől. Ha a tárgyalások megkívánják, akkor a PNL küldöttségét ő maga fogja vezetni - szögezte le Cîţu.

"Szükség van arra, hogy szemtől szemben, férfiasan, bátran és őszintén tárgyaljunk, kimondjuk, amit ki kell mondanunk, és utána nézzük meg, hogyan tudjuk helyreállítani a koalíciót" - nyilatkozta az USR-vel esedékes tárgyalásokról.

Cîțu ugyanakkor elutasított egy esetleges PNL-PSD kormány felállítását. Állítása szerint az USL visszaállítása nem lehetséges. "Számomra úgy tűnik, hogy a PSD nem akar tárgyalni semmiről" - mondta.(agerpres)

fotó: Dacian Ciolos Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS