2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi workshopot szervezett a mélyszegénységről Hargita Megye Tanácsa

2021. október 29. 12:01, utolsó frissítés: 12:51

Online nemzetközi workshopot szervezett Hargita Megye Tanácsa #Tabuknélkül – Milyen a mélyszegénységben élő közösségek jövője az EU-ban? címmel október 28-án a Régiók és Városok Európai Hetén.


Csák László, az esemény moderátora, felvezetőjében kiemelte, hogy a probléma Európa szerte égető, mivel közel 20 millió ember él az Európai Unió szintjén mélyszegénységben. Azon javaslatok összegyűjtését tűzték ki célul, amelyek az érintettek tapasztalataira épülnek, illetve ehhez társulnak a szakemberek által megfogalmazott vélemények is.

Borboly Csaba, az esemény házigazdája, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a mélyszegénységet érintő kérdéskörben a regionális és helyi önkormányzatok szerepe elenyésző, de folyamatosan azért dolgoznak, hogy ezen változtatni tudjanak, mivel az alulról való építkezésnek és a közösségi összefogásnak ereje van.

"Felzárkóztatási tevékenységeken és a megfelelő módszereken dolgozunk Hargita Megye Tanácsánál a következő programok és elképzelések mentén: létrejött a mélyszegénység munkacsoportunk, a DreamRoad projekt segítségével munkahelyeket biztosítunk. A Hargita megyei jó példák közül kiemelném a mélyszegénység kérdéskörének összegzésére létrehozott honlapot, a Hargita Útkezelő Vállalatnál létrehozott munkahelyeket, illetve az egy éve alakult cigánypasztorációt Alcsíkon" - zárta gondolatait a brüsszeli jelentéstevő.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerint a mélyszegénység kérdése átfogó munkát igényel. – Együttműködésre hívok minden résztvevőt, hiszen az elmúlt hónapokban stratégiára épülő, jó együttműködés volt tapasztalható. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező tizenöt évben Csíkszereda példája modellértékű lesz minden erdélyi település számára – emelte ki Csíkszereda polgármestere. "Szükséges az összefogás, hogy minél kevesebb mélyszegénységben élő család legyen, mert ez a város teljes közösségének érdeke, ugyanis nő a közbiztonság, erősebbé válik az egészségügyi rendszer és a szociális háló" - tette hozzá.

Vincze Lóránt, az Európai Parlament képviselője, a FUEN – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója elnöke beszédében három fontos szegmenst emelt ki az Európai Unió viszonylatában: romakérdés, gyermekszegénység, munkahelyi szegénység. András Lóránd, a Hargita megyei mélyszegénység munkacsoport vezetője, projektmenedzser elmondta, hogy a tanács elkötelezett a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatása ügyében. Ebből a célból indult el a mélyszegénység munkacsoport is, amelynek egyik célja, hogy példaértékű együttműködéseket indítson el.

A műhelymunkán részt vett Jari Andersson, Sastamala városi tanácsának elnöke (Finnország), Kiss Tamás kutató a Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet részéről, és Kari Attila, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője is. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS