2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Răzvan Cherecheș: nincs tudományos alapja a tanárok 60 százalékos átoltottsági küszöbének

2021. november 06. 13:43, utolsó frissítés: 14:21

A tanügyminisztérium bejelentése szerint, az iskolák fizikai jelenléttel történő működéséhez 60 százalékos átoltottsági arányra van szükség a tanárok részéről, azonban Răzvan Cherecheș közegészségügyi professzor rámutatott, az iskolák megnyitására vonatkozó oltási aránynak azonban semmilyen tudományos alapja nincs.

Cherecheș szerint az iskolákban egyrészt nem csak a tanárok, hanem a diákok is tényezők kellene legyenek (nem beszélve az iskolai személyzetről, akik körében a legalacsonyabb az átoltottság – szerk. megj.), a delta variánssal szembeni nyájimmunitáshoz pedig (városi környezetben) 86 százalékos átoltottsági arányra lenne szükség.

Ha tehát a tanügyminiszter felelős döntést szeretne hozni jelen járványügyi helyzetben, hogy akkor szerinte a jelenléti oktatást csak azokban az iskolákban kellene engedélyeznie, ahol az iskolai alkalmazottak, valamint a gyermekek oltási aránya 86 százalék felett áll; vagy az iskola biztosítani tud heti tesztelést minden alkalmazott és diák számára, illetve: szellőztetést az osztályokban (minimum 3-szor óránként vagy passzívan szellőztet, nyitott ablakok mellett). Ezeken kívül, ha az oktatási intézmények megfelelő és állandó maszkviselést és minimum 2 méter távolság betartását tudják garantálni.

"Ha a fenti feltételek egyike sem érhető el, akkor az iskolának online kell lennie, de még ezt a szempontot sem készítette elő Câmpeanu miniszter" - mutatott rá Chereches.

Szerinte ugyanis, ami történik az az, hogy a tudományos alapok figyelmen kívül hagyó tárcavezető megpróbálja leplezni azt a tényt, hogy egész nyáron "pazarolta az időt anélkül, hogy felkészítette volna az iskolákat a 4-es hullámra (szellőzés, tesztelés, maszkok, távolság, oltás), és hogy nem volt bátorsága a tanárok kötelező oltására".

"Cîmpeanu miniszter a döntésében figyelembe vett néhány elemet: Romániában a tanárok átlagos oltása már meghaladja a 60 százalékot, a legtöbb szülő jelenléti oktatást szeretne, az új esetek és halálesetek nem érintik közvetlenül az iskolákat, a gyermekek ugyanis a családi környezetben kapják el, fertőznek, ha hazaviszik a vírust. Ki jár jól ezzel a döntéssel? Csak egy ember Romániában, Cîmpeanu tanügyminiszter" – mondta a közegészségügyi professzor.

Ahol a tanárok oltási aránya meghaladja a 60 százalékot, ott a diákok már hétfőn visszatérhetnek a tantermekbe, a frontális oktatáshoz. (mediafax/jurnalul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS