2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jó éve volt Dorin Floreának: három különböző perben mentették fel a DNA vádjai alól

2021. november 15. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

Felmentette a Marosvásárhelyi Ítélőtábla hétfőn Dorin Florea volt marosvásárhelyi polgármestert abban az ügyben, amelyben az Országos Korrupcióellenes Főügyészség (DNA) azzal vádolta meg, hogy "törvénysértően" adott oda egy 20 400 négyzetméteres földterületet egy sportegyesületnek.


Ez idén már a harmadik olyan büntetőügy, amelyet a DNA kezdeményezett, ám amelyben a volt polgármestert felmentették – írja az Agerpres.

A legutolsó ügyben Dorin Florea volt polgármestert, valamint Maria Cioban volt marosvásárhelyi jegyzőt azzal az indokkal mentették fel, hogy "a tett nem létezik". A volt jegyzőt hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolták.

A DNA ebben az ügyben még 2016 szeptemberében emelt vádat a volt polgármester és jegyző ellen, akik szabadlábon védekezhettek. A vádiratban az ügyészek azt állították, hogy az akkori polgármester 2008-ban "a kötelességeket és a törvényi rendelkezéseket megsértve" egy hivatalos indoklást bocsátott ki egy 20.400 nm alapterületű telek térítésmentes odaítélésére vonatkozó javaslatról, amelyet a helyi tanács elé terjesztett sürgősségi jelleggel.

Egy másik ügyben Floreát, valamint Sergiu Claudiu Maior volt alpolgármestert és Andrei Mureşan jegyzőt idén szeptemberben mentette fel a Maros Megyei Törvényszék funkcióbitorlás és bitorlásban való közreműködés vádja alól. Ebben az ügyben a DNA 2017-ben emelt vádat ellenük. A Maros Megyei Törvényszék első fokon úgy döntött, hogy a vádlottakat felmenti azzal az indokkal, hogy „a cselekményről a büntetőjog nem rendelkezik”.

Továbbá 2021 júliusában a Hargita Megyei Törvényszék is felmentette Dorin Floreát és nyolc másik vádlottat, valamint a „Football Club ASA 2013” ​​Sportegyesületet a helyi labdarúgócsapat finanszírozása körüli visszaélések vádja alól. A Hargita Megyei Törvényszék a hivatali visszaélés elkövetésének vádját szintén azzal az indokkal ejtette, hogy "a cselekményről a büntetőjog nem rendelkezik". (hotnews)

Kiemelt kép: Dorin Florea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS