2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîțu hiába szeretné, hogy először Ciolacu legyen a kormányfő, a PNL és Johannis ebbe nem megy bele

2021. november 15. 22:06, utolsó frissítés: 22:24

A leendő kormányról tárgyaló három párt vezetői hétfőn este a Victoria-palotában eldöntötték, hogy a PSD és a PNL rotációban fog miniszterelnököt jelölni a koalíció élére. A három párt vezetéséhez közel álló források a Digi24.ro-nak úgy nyilatkoztak, hogy az RMDSZ nem vesz részt ebben a rotációban, ami azt jelenti, hogy Kelemen Hunor nem kerül sorra a kormány élén.


Amit még nem döntöttek el a pártok, az a megosztott miniszterelnöki mandátum időtartama – szóba került, hogy a két párt másfél-két évente adja a kormányfőt.

Ugyanakkor a Digi24 információi szerint Florin Cîțu PNL-elnök azt szeretné, ha a rotáció Marcel Ciolacuval, a PSD miniszterelnök-jelöltjével kezdődne.

Kedd este a PNL Végrehajtó Bizottsága szavaz erről a javaslatról.

Cîțu manőverének célja, hogy elvágja a PNL részéről kormányfőjelölt-várományos Nicolae Ciucă útját a miniszterelnöki poszt felé. Cîțu ugyanis attól tart, hogy Ciucă jelölése szabotálja tekintélyét a pártban.

Miután a pártok vezetőségei jóváhagyják a különböző variánsokat, a Cotroceni-palotában konzultáció következik Klaus Johannis államfővel, valószínűleg a hét vége felé - írja a Digi24.

Johannis favoritja a kormányfői posztra egyébként Ciucă - írja a Hotnews. A portálnak a PNLn belüli források azt nyilatkozták, a párt nagyobbik fele a Johannis verzióját támogatja, és nem szeretnék, ha a PSD kormányfője kezdené a rotációt.

Az körvonalazódik, hogy a PNL 8 minisztériumot vesz át, a PSD szintén 8-at, azzal a feltétellel, hogy átveszi a kormányfőtitkárságot (tanácsadói szerepkör), az RMDSZ két tárcát kap, plusz a miniszterelnök-helyettesi posztot.

Óhajtott PSD-portfóliók:

a képviselőház vezetése
kormányfőtitkárság
pénzügy
munkaügy
szállítás
európai alapok
belügy vagy védelem
egészségügy
mezőgazdaság

A PNL szeretné a következőket:

miniszterelnök
a szenátus vezetése
belügy vagy védelem
energia
igazságszolgáltatás
szállítás
oktatás
külügy
kultúra
gazdaság

Az RMDSZ által kívánt portfóliók:

miniszterelnök-helyettes
fejlesztési
környezetvédelmi


Továbbra is függőben van a miniszterelnöki pozíció; ha az elnök kinevez valakit, a három párt között a hét végére lezárulnak a tárgyalások, és a jövő héten megtartják a miniszterek meghallgatását és megszavazzák az új kormányt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS