2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szombati koalicíós tárgyalás: 99,9 százalékban véglegesítették a PNL-PSD-RMDSZ kormányprogramot

2021. november 20. 21:00, utolsó frissítés: 21:00

A szombati koalíciós tárgyalásokon 99,99 százalékban véglegesítették a kormányprogramot és elkészült a koalíciót alkotó pártok közötti politikai megállapodás is – nyilatkozta az egyeztetések után Nicolae Ciucă szenátor, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányfőjelöltje. Vasárnap újabb tárgyalási fordulót tartanak.


Nicolae Ciucă hangsúlyozta, két kormánystruktúra-változatot készítettek elő, az egyiket arra az esetre, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) adja a miniszterelnököt, a másikat pedig arra, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje vezeti elsőként a rotációs kormányt. „Holnap (vasárnap - szerk. megj.) ismét találkozunk, hogy megtárgyaljuk és lezárjuk a többi fejezetet is” – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormányprogram igazságügyet érintő fejezetét már lezárták. Az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) kapcsán az a döntés született, hogy március 31-éig felszámolják azt, majd létesítenek egy másik struktúrát, „az Európai Unió Bírósága és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus által megszabott irányelvek tiszteletben tartásával”.

Nicolae Ciucă szerint a minisztériumok kapcsán is lezárultak a viták, a tárcák elosztásáról azonban csak akkor számolnak be, amikor döntés születik arról, hogy ki tölti be elsőként a miniszterelnöki tisztséget a rotációs kormányban.

A liberálisok miniszterelnök-jelöltje azt is elmondta, hogy Florin Cîţu pártelnök nem vett részt a szombati egyeztetéseken, állítása szerint nem ismeri távolmaradásának okát.

Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) adja elsőként a miniszterelnököt a rotációs kormányban, egyenlően oszlanak el a miniszteri tisztségek a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) között, ha pedig a PNL jelöltje tölti be elsőként a kormányfői tisztséget, a szociáldemokraták több tárcát kapnak – nyilatkozta szombat este Marcel Ciolacu. Az RMDSZ mindkét változat esetén megőrizheti a fejlesztési minisztériumot.

A szombati koalíciós tárgyalások után a szociáldemokrata pártelnök megerősítette, hogy véglegesítették a kormányprogramot és a politikai megállapodást, illetve felvázolták a kormánystruktúrát két változatban, PSD-s, illetve PNL-s miniszterelnökkel a kabinet élén.

Ha a PSD adja elsőként a miniszterelnököt a rotációs kormányban, egyenlően oszlanak el a miniszteri tisztségek a két alakulat között, ha pedig a liberálisok jelöltje tölti be elsőként a kormányfői tisztséget, a liberálisok kevesebb tárcát kapnak – magyarázta Ciolacu. Hozzátette, maga is, és Nicolae Ciucă is arra kaptak megbízatást pártjuktól, hogy szerezzék meg a kormányfői tisztséget a koalíciós tárgyalásokon. „A döntéseket párton belül össze kell hangolni. A hétfői kormányalakítási tárgyalásokig erre sor kerül, egy változattal megyünk a Cotroceni-palotába” – nyomatékosította.

Újságírói kérdésre válaszolva Ciolacu leszögezte, a fejlesztési minisztérium mindkét kormánystruktúra-változatban az RMDSZ-nél marad.

A szociáldemokrata pártelnök arról is beszélt, hogy a bejelentett szociális intézkedések tekintetében nem történt változás, megszabták a finanszírozási forrásokat is, ezekről azonban később számolnak be részletesen.

Az RMDSZ megtartja a fejlesztési, a környezetvédelmi és a sportminisztériumot a leendő kormányban – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök a koalíciós tárgyalásokat követően.

Az RMDSZ elnöke megerősítette, hogy 99 százalékban véglegesítették a kormányprogramot és elkészült a politikai megállapodás is, amelyet azonban vélhetően csak hétfő reggel írnak alá, addig döntés születik a miniszterelnök-jelölt személyéről.

A szövetség megőrzi azt a három tárcát, amelyet jelenleg is vezet, a fejlesztési, a környezetvédelmi és a sportminisztériumot – szögezte le Kelemen Hunor.

Hozzátette, vasárnap várhatóan pontot tesznek a koalíciós tárgyalások végére, hétfőn ismertetik az államelnökkel a kormányprogramot és a politikai megállapodást, Klaus Johannis vélhetően már hétfőn nevesíti a miniszterelnök-jelöltet és csütörtökön a parlament szavazhat a kormány beiktatásáról. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS