2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis bejelentette: Nicolae Ciucă alakíthat kormányt

2021. november 22. 14:26, utolsó frissítés: 15:37

FRISSÍTÉS 15:30


Az államfő hétfőn aláírta a Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízásáról szóló dekrétumot - közölte az elnöki hivatal.

Klaus Johannis
a parlamenti pártokkal tartott aznapi konzultáció után jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét kéri fel kormányalakításra. Johannis hétfőn a PNL, a PSD, az RMDSZ és az AUR küldöttségével tárgyalt az új kormány megalakításáról. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt az elnöki hivatalban tartott egyeztetéseken. (agerpres)

Az eredeti hír:

14 órakor Klaus Johannis államelnök Nicolae Ciucă társaságában lépett a sajtó elé, a pártok vezetőivel tartott megbeszéléseket követően. Az elnök bejelentette, lezárult a parlamenti pártokkal összehívott konzultációs ülés; megállapítást nyert, hogy a parlamentben szilárd többség alakult ki a PNL, a PSD, az RMDSZ és a kisebbségi képviselőcsoport részvételével egy koalíciós kormány támogatására. "Ez a többség javasolta nekem a miniszterelnöki nevet, ezt a javaslatot elfogadtam. Következésképpen Nicolae Ciucát jelölöm, hogy kormányt alakítson, és a javasolt kormánynévsort a parlament elé bizalmi szavazásra terjessze" - mondta az elnök.

"Az elmúlt napokban a többi párttal együtt dolgoztunk azon, hogy kormányprogramot tudjunk szerkeszteni, és szilárd többséget tudjunk kialakítani.
A románok stabilitást és megoldásokat várnak tőlünk a járvány és az energiaválság hatásainak megoldására. Ez az első alkalom, hogy a kormányprogramban jelentős forrásokat szánunk beruházásokra és a szociális intézkedési programra" - nyilatkozta ezt követően Ciucă.

Az alkotmány értelmében a miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül meg kell alakítania a kabinetet, amelynek beiktatásához a parlament támogatását kéri. A kormány összetételéről és programjáról együttes ülésen vitázik és szavaz a parlament.

Nicolae Ciucă nem először miniszterelnök-jelölt: az államfő október 21-én már felkérte erre a tisztségre, de a tartalékos tábornok visszaadta megbízatását, miután a PNL és az RMDSZ nem talált támogatást egy kisebbségi kormány beiktatásához.

(hotnews, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS