2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat: a kérésre végzett abortusz is a halaszthatatlan orvosi beavatkozások közé tartozik

2021. november 22. 19:59, utolsó frissítés: 19:59

A kérésre végzett terhességmegszakítás is halaszthatatlan orvosi beavatkozásnak számít - tisztázta a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) a Nemek Egyenlőségéért Koalíció és más civil szervezetek kérésére, akik levélben kértek pontosítást a nők abortuszhoz való hozzáférésével kapcsolatban.


A kérdés azután lett aktuális, hogy októberben, a negyedik hullám felívelésekor, a DSU felfüggesztett minden nem sürgősségi esetnek minősülő kórházi beutalást, műtéti beavatkozást, kezelést és vizsgálatot. Ezután fordultak a DSU-hoz, hogy ne az orvosokra maradjon a döntés, hogy a kérésre történő terhességmegszakítást sürgősségi beavatkozásnak tekintik-e vagy sem.

"Biztosított a nők azon joga, hogy eldöntsék, vállalnak gyereket vagy sem, kivéve, ha a terhesség jelentős és azonnali kockázati tényezőt jelent az anya életére. Az önkéntes vagy választható abortusz a páciens kérésére végzett terhességmegszakítás jelenti, de nem az anyát érintő okokból vagy a magzat szenvedése miatt. Ez a törvény szerint a terhesség 12. hetéig lehetséges, azaz a terhesség első trimeszterében. A fentieket figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy a terhesség megszakítása a beteg kérelmére a kezelőorvos elemzése alapján olyan orvosi beavatkozás, amely nem halasztható" - idézik a DSU tájékoztatását, amelyet Raed Arafat, a főigazgatóság vezetője írt alá.

A civil szervezetek szerint, amikor 2020-ban hasonló rendelet volt érvényben, mindössze 12 állami kórházban végeztek kérésre abortuszt. Az abortusz hozzáférésről szóló, 2021 szeptemberében végzett kutatás szerint egyre több kórház utasítja el, hogy terhességmegszakítást végezzen lelkiismereti vagy egészségügyi okokra hivatkozva, noha ez egy törvény által biztosított joga a nőknek. Állításuk szerint a járvánnyal összefüggésben hozott intézkedésekkel az ország számos egészségügyi osztályán még elérhetetlenebbé vált ezekhez a beavatkozásokhoz való hozzáférés, ami már veszélyeztette a nők választási jogát, hogy vállalják-e az anyaságot vagy sem. A civil szerveztek arra is felhívják a figyelmet, hogy Romániában a magánklinikákon sok nő számára egyszerűen nem elérhető az terhességmegszakítás a magas tarifák és a nagyon nagy távolságok miatt, és az állam kötelessége lenne ezt a szolgáltatást elérhető áron a lehető legtöbb állami kórházban biztosítani. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS