2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szegény falusi családok fele inkább lemondaná a karácsonyt

2021. november 22. 18:50, utolsó frissítés: 18:50

A vidéki környezetben élő sérülékeny helyzetben lévő családok fele lemondaná a karácsonyt, mert nincs pénzük sem karácsonyfára, sem ajándékokra - derül ki a World Vision Romania által idén novemberben készített felmérésből, amelyben azt próbálták meg felmérni, hogy milyen a falusi helyzetben lévő gyerekek karácsonya. Összesen 357 18-49 év közötti személyt kérdeztek meg, többségében olyan családok tagjait (főként szülőket), ahol legalább négyen élnek.


A felmérés elég szomorú képet fest a nehéz helyzetben lévő családok karácsonyairól. Kiderül, hogy a 2020-ban a vidéki sérülékeny családok közel harmadának egyáltalán nem volt karácsonyfája, nagyjából felének pedig ugyan volt fája, de azt mondják, hogy szegényesen volt feldíszítve. Mindössze a 20 százalékuk nyilatkozta azt, hogy olyan karácsonyfájuk volt tavaly, amilyet elképzeltek.

A szülők több mint fele mondta azt, hogy megterhelő számukra a karácsonyi időszak. A háromnegyedük a pénzhiányt nevezte a legfőbb problémának. Harmaduk állította azt, szégyelli magát azért, mert nem tudja a családjának azt biztosítani, amire szükségük van. 14 százalékuknak pedig az is megnehezíti ezt az időszakot, hogy nincs tüzelője, amivel az otthonát kifűtse, 10 százalék pedig azt mondta, hogy azért, mert nem lesz pénze élelemre vagy téli ruhára.

A válaszadók 70 százaléka az alapvető szükségletek fedezésre választ ajándékot, tehát élelmiszert, ruhát, cipőt vásárol, és kevesebb, mint 30 százaléka mondta a megkérdezetteknek, hogy csupán a gyereke örömére választ ajándékot, még akkor is, ha ez nem alapvető szükséglet. Hatból egy szülőnek még 10 leje sincs arra, hogy ajándékot vásároljon a gyerekének, és minden harmadik szülőnek kevesebb, mint 50 lej jut ajándékra.

World Vision Romania arra kéri a lakosságot, hogy aki segíteni szeretne a vidéken élő szegény gyerekek karácsonyán, az itt bármekkora összeggel hozzájárulhat az e célból indított gyűjtésükhöz, vagy 4 euróval lehet támogatni, ha a 8864 telefonszámra egy SMS-t küldünk, annyit üzenve, hogy „SPERANȚĂ” (remény). (edupedu, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS