2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elosztották: Ciolacu lesz a képviselőház, Cîţu a szenátus elnöke

2021. november 23. 09:27, utolsó frissítés: 09:28

Elnököt választ keddi ülésén a képviselőház, a tisztséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Marcel Ciolacu pályázza meg.


A plénum 11 órakor kezdődő keddi ülésének napirendjén szerepel a házbizottság több tagjának megválasztása is, vélhetően a Ciucă-kormány miniszterjelöltjei, Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Marius Budăi és Florin Roman helyére.

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu képviselő hétfő este jelentette be, hogy megpályázza a házelnöki tisztséget. A politikus közölte, hogy tudomása szerint Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő kormányfő kedden benyújtja jelöltségét a szenátus elnöki posztjára.

A képviselőház korábbi vezetője, Ludovic Orban október 13-án mondott le a tisztségről, miután leváltották a Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről. A házbizottság akkor úgy döntött, hogy a házelnöki posztot rotációs alapon az alelnökök töltsék be.

November 2-tól a szociáldemokrata Sorin Grindeanu vezeti a képviselőházat, előtte pedig két hétig a liberális Florin Roman ült a házelnöki székben.

A házszabály szerint a képviselőház elnökét titkos szavazással, minősített többséggel választják meg képviselők a frakciók által javasolt jelöltek közül. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS