2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ciolacut megválasztották a képviselőház elnökének, és Anca Dragut leváltották a szenátus éléről

2021. november 23. 13:12, utolsó frissítés: 13:34

A PNL-PSD-RMDSZ koalíció megválasztotta a képviselőház élére Marcel Ciolacu PSD-elnököt. Ciolacut 217 támogató és 77 ellenszavazattal választották házelnökké.


Ezt követően a PNL-PSD-RMDSZ parlamenti többség kérte Anca Dragu menesztését a szenátus éléről. A Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) politikusát azért akarják leváltani, mivel a pozíciót Florin Cîțu PNL-elnöknek szánták. Dragu hatalommal való visszaélésnek nevezte a szenátus házelnöki tisztségéből való menesztését. Az USR politikusa úgy vélekedett: a házelnök nem cserélhető le minden alkalommal, amikor változik a parlamenti többség.Az USR közleményben tiltakozott a lépés ellen, és azt ígéri, mindent megtesz, hogy Dragu alkotmányellenes visszahívását megakadályozza.

„Az USR megérti az új FSN azon vágyát, hogy minden hatalmat magához ragadjon a román államban, de nem fogadja el az alkotmány megsértését csak azért, hogy kielégítse az ideiglenesen a hatalomban lévő politikusok kicsinyes büszkeségét. Az USR mindent megtesz, hogy megakadályozza a tolvajkoalíció visszaéléseit, megvédje a demokratikus és európai értékeket” – áll a közleményben.

A parlament felsőházának plénuma titkos szavazással döntött Anca Dragu leváltásáról. Az USR politikusának menesztését 82-en támogatták, a 24 fős USR-frakció ellene szavazott, az Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 9 fős frakciója tartózkodott.

(agerpres, hotnews, impact.ro)

FRISSÍTÉS: Két PSD-s lett a képviselőház alelnöke

A Szociáldemokrata párt (PSD) két politikusát, Ana Maria Cătăuţát és Daniel Suciut a képviselőház alelnökévé választották kedden a képviselők.

Az előző PSD-s alelnökök - Sorin Grindeanu és Alexandru Rafila -, valamint Daniel Suciu képviselőházi titkár és Marius Budăi háznagy lemondott tisztségéről.

Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila és Marius Budăi miniszteri posztok várományosai a Ciucă-kormányban.

Ana Maria Cătăuţă és Daniel Suciu jelölését az alelnöki tisztségbe 233 képviselő támogatta, 6-an ellene szavaztak, 3-an tartózkodtak. Az új képviselőházi titkár Alexandra Presură, a háznagy Mitică Marius Mărgărit lett. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS