2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Politikai bányászjárást műveltetek”: civilek és közéleti szereplők manifesztója a PNL-PSD-RMDSZ koalícióhoz

2021. november 24. 11:12, utolsó frissítés: 11:13

Nem hagyjuk el Romániát („Nu abandonăm România”) címmel írt alá manifesztót és egyben nyílt levelet a most alakuló PNL-PSD-RMDSZ kormánynak címezve 17 civil szervezet és közel félszáz közéleti személyiség, amelyben arra figyelmeztetnek: a civil társadalom utcára vonul, amennyiben a politikum az ország európai sorsát eddig biztosító "vörös vonalakat" lép át.


"Elképedéssel és undorral néztük végig, hogy semmi sem akadályozhatta meg Önöket abban, hogy a többségi szavazás elvének legszégyenteljesebb elárulását kövessék el 1990 óta: még a napi több száz haláleset sem" - írja kiáltványban. A levélben traumatikusnak nevezik az elmúlt néhány hónap kormányválság-sorozatát, "egy politikai bányászjárásnak". Mint ahogyan az Iliescut támogató bányászjáráskor is történt, most önök hatalomra juttattak egy olyan kormányt, amely valójában restauráció; mint akkoriban a bányászok, most Önök is szétverték azt, ami hetek-hónapok (és ezúttal évek) alatt épült fel azokkal a tüntetésekkel, amelyek európai sorsot követeltek Romániának - írják.

A civil társadalom képviselői ugyanakkor azt üzenik az új kormánynak, hogy „figyelünk arra, hogy megakadályozzuk, hogy veszélyes törvényeket vezessenek be”. Végül „ugyanazt kérjük az új uralkodóktól, amiért az utcákon is tiltakoztunk”: az igazságszolgáltatás törvényeinek reformját (az MCV jelentései és a Velencei Bizottság határozatai szerint; beleértve a SIIJ eltörlését, kizárva annak más formában történő újbóli felállítását), a választójogi törvények reformját (kétfordulós polgármesterválasztást), a különnyugdíjak eltörlését, a büntetlen előéletű emberekből álló kormányt, az állami intézmények depolitizálását, a kompetencia és a meritokrácia kritériumainak alkalmazását a teljes átláthatósággal lebonyolított közpénz-elköltések során.

A Revista 22-ben megjelent nyílt levél kezdeményezői:

Inițiativa România, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Vă vedem din Sibiu, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Freedom House România, Societatea Timișoara, Aradul Civic, Reset

Csatlakozó szervezetek:

#REZISTENȚA, Activ AG Pitești, ARCEN, Asociația Kabaitan, Asociația România Fără Ei, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Federația Inițiativa Timișoara, Frontline Club România, Gărâna Jazz Festival, Rezistența Civică Galați, Sindicatul Pro A.S., SZALT, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Timișoara Civică, Umbrela Anticorupție, Un timbru pentru dreptate, VeDem Just Voci pentru Democrație

Az aláíró közéleti személyiségek közt Vladimir Tismăneanu történész, egyetemi tanár, Mircea Cărtărescu író, Ada Solomon filmproducer, Tudor Chirilă zenész, színész, a Colectiv-tragédiát követő tüntetéssorozat egyik vezéralakja és Monica Macovei volt igazságügyi miniszter neve is szerepel. A lista nyitott - zárul a manifesztó szövege.

(hírszerk)


Illusztráció: Coruptia Ucide/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS