2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kormányprogram-tervezet: családvédelem és 10 millió beoltott 3 hónapon belül

2021. november 24. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Az egészségügyi minisztériumnak vissza kell nyernie a döntéshozói hatáskörét a közegészségügyre, az orvosi ellátásra, a világjárvány megfékezésére és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre vonatkozó kérdésekben - olvasható a PNL-PSD-RMDSZ koalíció kormányprogramjában.


A parlamentbe kedden benyújtott dokumentum szerint a hatóságokba vetett bizalmat úgy lehet helyreállítani, ha az egészségügyi szakemberek ajánlásainak tiszteletben tartásával hozzák meg a döntéseiket. Ugyanakkor a járványkezeléshez értő szakembereket kell kinevezni a pandémia elleni küzdelemért felelős köztisztségekbe, és fel kell hagyni a kizárólag politikai alapon történő kinevezések gyakorlatával.

A kormányprogram szerint a világjárvány leküzdését célzó jogszabályoknak időben jól behatároltnak kell lenniük, nem szabad diszkriminálniuk, és nem okozhatnak társadalmi vagy gazdasági igazságtalanságokat, ugyanakkor nem veszélyeztethetik a kulcsfontosságú ágazatok és különösen az egészségügyi rendszer működését.

A kormányprogram leszögezi, hogy a koronavírus elleni oltáskampányban őszintén kell viszonyulni a lakossághoz, újra kell gondolni a tájékoztatás koncepcióját és annak alkalmazását a különböző társadalmi kategóriák és az élettér (vidéki vagy városi környezet) szerint.

Az új kormány célkitűzése az, hogy 90 napon belül a teljeskörűen beoltott személyek száma meghaladja a 10 milliót, ezzel ugyanis biztosítható lenne a kollektív immunitás (ha a betegségen átesetteket is figyelembe veszik), és a normális élethez való visszatérés Romániában. A koalíció szerint növelni kell a tesztelési kapacitást új tesztelési központok létrehozásával, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó munkavállalók ingyenes szűrésének meghatározott időre szóló biztosításával.

"Azonnali cselekvésre van szükség a világjárvány megfékezésére, a halálesetek számának gyors csökkentésére, az orvosi kivizsgáláshoz, kezeléshez és teszteléshez való általános hozzáférés biztosítására. Biztosítani kell a krónikus betegségekben szenvedő betegek egészségügyi ellátáshoz való zavartalan hozzáférését, hogy el lehessen kerülni a 2020-ban tapasztalt drámai következményeket, amelyek nyomán október és december között 20.000-re rúgott az elhalálozások száma" - mutat rá a dokumentum.

Az egészségügyi tárca átszervezése jelenti a másik rövid távú célkitűzést, amelynek keretében megfelelően fel kell készíteni az egészségügyi rendszert, hogy elkerülhető legyen a jövőben a koronavírus-járvány 4. hulláma által előidézett drámai helyzet.

Irodaházi bölcsődék, nagycsaládos kedvezmények

Többek között irodaépületekben létrehozott bölcsődékkel ösztönözné a PSD-PNL-RMDSZ-koalíció a szülők gyerekvállalását, illetve munkába állását a kétéves gyereknevelési szabadság lejárta előtt - derül ki a parlamentbe benyújtott kormányprogramból.

Egy másik tervezett családtámogatási intézkedés a szülők egészségbiztosítási járulékának fokozatos csökkentése a gyermekeik számának függvényében. A legalább három gyereket nevelő szülőknek már nem kellene járulékot fizetniük.

A kormány támogatást nyújtana a nagycsaládoknak legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához, és kedvezményes lakáshitelprogramot indítana fiatal házasok számára. A 15 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő, lakással nem rendelkező szülők 30 százalékos vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnének ingatlanvásárláskor. Ez az összeg nem haladhatja meg a 45.000 eurót a városi és a 30.000 eurót a vidéki lakások esetében.

A családalapítást és gyerekvállalást ösztönző további intézkedések a kormányprogramban: állami támogatás digitális eszközök beszerzésére (online oktatáshoz vagy távmunkához); adókedvezmények a családos alkalmazottaikat különböző juttatásokkal segítő vállalkozásoknak; személyikölcsön-program fiatal házasoknak (FamilyStart); a korai gyermekgondozás intézményrendszerének fejlesztése; értékjegyrendszer bevezetése a családok oktatásra, sportra, egészségre, kultúrára fordított kiadásainak támogatására.

Egy másik tervezett intézkedés, hogy a szülők munkába állása esetén a nagyszülők vagy a nagykorú, munkanélküli testvérek kaphassák meg a gyermekgondozási díjat.

Emellett a kormányprogram szerint a helyi önkormányzatok különböző támogatásokat nyújthatnának a gyermekes családoknak az ingyenes házhelyek biztosításától az adó- és illetékkedvezményekig és a nagycsaládok gyermekeinek nyújtott ösztöndíj-kiegészítésekig.

A 131 oldalas tervezet ezen a linken letölthető.

(agerpres)

Illusztráció: S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS