2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Járványkezelésben háttérbe szorulhat Arafat, Rafila szerint az egészségügyi minisztérium kéne elsődleges szerephez jusson

2021. november 24. 17:20, utolsó frissítés: 17:37

A parlamenti szakbizottságokban pozitív véleményezést kapott egészségügyiminiszter-jelölt, Alexandru Rafila úgy nyilatkozott szerdán a parlamentben, hogy az egészségüggyel kapcsolatos döntéseket a minisztériumnak kell meghoznia, és nem más intézményeknek.


Rafila azt mondta, nem tartja helyénvalónak, hogy a közegészségüggyel kapcsolatos döntéseket olyan személyek hozzák meg, akiknek „nincs közvetlen kapcsolatuk a közegészségüggyel”, és ezt szóvá fogja tenni a kormány beiktatása után a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és az országos katasztrófavédelmet irányító Raed Arafatnak.

Mégiscsak az volna a helyes, ha egy egészségügyi válságban az egészségügyi minisztériumnak lenne döntő szava az intézkedések ajánlásakor, amelyeket utólag az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hagy jóvá” - mondta.

Kifejtette, a CNSU-nak nem kell megszűnnie, de az egészségügyi tárca szerepe elsődleges kell hogy legyen, amikor egészségügyi válságról van szó.

A Raed Arafat által vezetett katasztrófavédelmi osztályról azt mondta, kétségtelen, hogy jó munkát végez, és megerősítette: nincs szó arról, hogy az Arafatot leváltanák.

Rafila szúrósabb hangnemű nyilatkozatának hátterében az állhat, hogy a PSD épp szerdán egy rendezvény keretében mutatta volna be a kormányprogramját, amelyet állításuk szerint a DSU nem engedélyezett. Ekkor persze a PSD megjegyezte, hogy bezzeg a liberálisok (PNL) megtarthatták 5000 személlyel a kongresszust, de a PSD-nek nem engedélyezik a 20 személyes rendezvény megszervezését.Aztán a DSU is reagált, mondván: a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak nem áll hatáskörében engedélyezni vagy megtiltani gyűlések, találkozók, események szervezését, csupán annyi a feladata, hogy a szervezők kérésére útmutatással, magyarázattal szolgáljon a vonatkozó járványügyi intézkedésekről.

(Agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS